Zobene pahuljice za više energije, pivski kvasac za bolji ten… Neke su namirnice toliko zdrave da bih ih liječnici trebali propisivati na recept!
Zob za više energije
Sadrži više osnovnih aminokiselina od svih drugih žitarica, linolnu kiselinu, “spore” ugljikohidrate te vitamine, minerale i oligoelemente. Sadrži vlakna i betaglukane, koji pomažu smanjenju kolesterola u krvi.
Prednosti: zob blažava potištenost, umor, nesanicu i stres. Pogoduje radu želuca i crijeva. Da biste izvukli najveću korist, jedite zob u obliku pahuljica, u mlijeku, juhi, voću i jogurtu.
Med za bolju probavu
Prednosti: med jača imunitet, ublažava tjelesni i intelektualni umor, sprječava gripu, prehladu i alergije te djeluje diuretski. Ipak, najveću učinkovitost pokazuje u probavi: njegovo antibiotsko djelovanje uništava štetne bakterije u želucu i crijevima, osim ostalih i one koje uzrokuju peptički ulkus.
Poželjno je konzumirati što manje prerađen med. Preporučuje se uvesti ga u prehranu kao sladilo, ali u umjerenoj količini zbog njegove visoke kalorijske vrijednosti. Koristite ga kao zamjenu za šećer.
Pivski kvasac pročišćava i uljepšava
Jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina grupe B. Sadrži i
bjelančevine i minerale. Pivski kvasac pomlađuje kožu, nokte i kosu,
štiti od infekcija, olakšava probavu, regulira napetost i sprječava
stres. Idealan za trudnice ili kod tjelovježbe.
Da biste izvukli najveću korist svaki dan pojedite jednu do dvije
žlice pahuljica kvasca posutih po salati ili pomiješanih sa sokom, juhom
ili mlijekom.
Soja je super mahunarka
Jedan od najkompletnijih izvora bjelančevina. Kao i druge mahunarke sadrži vlakna, minerale i vitamine grupe B. Bogata je fitoestrogenima, sastojcima koji imaju učinak nalik učinku ženskih spolnih hormona estrogena.
Prednosti: Štiti od raka, sprječava kardiovaskularne poremećaje i ublažava simptome menopauze. Da biste izvukli najveću korist poželjno je uzimati male količine tijekom cijeloga dana, jer aktivne tvari iz soje samo kratko ostaju u organizmu.
Plava riba za zdravlje u izobilju
Bogata omega-3 masnim kiselinama, sadrži bjelančevine, sve osnovne aminokiseline te jod, kalcij, cink, željezo, selen i vitamine A i D.
Prednosti: omega-3 masne kiseline sprječavaju rak dojke, bore se protiv upalnih bolesti, smanjuju rizik infarkta, snizuju razinu “lošeg” kolesterola u krvi i poboljšavaju moždane funkcije. Da biste izvukli najveću korist – smrznutu, svježu ili u konzervi, plavu ribu treba jesti 2 do 4 puta tjedno.
K. R.