Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da osobe koje ispijaju tri čaše mlijeka dnevno imanju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, i to za 18 posto.
“Mlijeko i mliječni proizvodi su najzdravija zdrava hrana bogata prirodnim hranjivim tvarima kao što su kalcij, kalij i proteini”, pojašnjava znanstvenica Cindy Schweitzer.
Izraelsko istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition je pokazalo da je veći unos mliječnih proizvoda bogatih kalcijem povezan s povećanim gubitkom kilograma. Dobra je vijest da povećani unos kalcija može smanjiti rizik od smrtnosti izazvane srčanim bolestima i rakom.
Mlijeko je
jedan od najcjelovitijih prehrambenih proizvoda: izvor je visokokvalitetnih bjelančevina, ugljikohidrata, mliječne masti,
vitamina A, skupine B, C, D, E i K, te minerala (kalcij, fosfor, kalij i
magnezij).
Mlijeko je također pravi izbor za guste i čvrste
kosti koje zahtijevaju kalcij. Uz svakodnevnu konzumaciju mlijeka čuvamo i naše
zube, s obzirom da ono neutralizira kiselinu u usnoj šupljini, što zube štiti
od karijesa.
Uz mlijeko se lakše mršavi
Tko pije mlijeko za doručak, manje jede za ručak
K. R.