Međimurska
gibanica autohtoni je starinski međimurski (hrvatski) desert vrlo
sličan takozvanoj prekmurskoj gibanici (Slovenija). Radi se
zapravo o jednom te istom kolaču koji se sastoji od vučenog tijesta i četiri
nadjeva, oraha, sira, maka i jabuka. U Prekmurju se radi na način da se nadijevaju
po dva tanka sloja svakog od nadjeva, dok se u Međimurju nadjevi stavljaju po
jedanput, u malo debljem sloju. U konačnici radi se o istom ili vrlo sličnom
kolaču.
S obzirom da je Međimurje nama vrlo blizak kraj i kraj u kojem je odrastao moj
suprug i sva njegova djedovina, kolač sam i napravila najviše za njegov
gušt, ali i zbog svoje velike radoznalosti i volje za nekim novim
okusima…
Potrebni sastojci
10 listova za savijaču
ili
1 kg oštrog brašna
2 jaja
malo soli
2 dcl ulja
mlaka voda po potrebi
Za nadijevanje
1. nadjev – od maka
300 g mljevenog maka
malo ribane limunove korice
2 žlice meda
3 žlice šećera
vruće mlijeko po potrebi (oko 1, 5 dl)
2 . nadjev – od sira
300 g svježeg sira
1 jaje
malo soli
3 žlice šećera
1/2 vrećice vanilin šećera
malo naribane korice limuna
3 . nadjev – orasi
300 g mljevenih oraha
3 žlice šećera
1/2 dcl ruma
1/2 vrećice vanilin šećera
vruće mlijeko po potrebi (1 dcl)
4. nadjev – jabuke
1 kg naribanih jabuka
malo cimeta
3-4 žlice šećera
150 g otopljenog maslaca za premazivanje
2 dcl kiselog vrhnja
šećer u prahu za posipanje
Postupak
1. Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte krpom ili folijom i ostavite sat vremena da odstoji. Odstajalo tijesto razvaljajte, tanko razvucite i izrežite u veličinu kalupa ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače.
2. Pripremite nadjeve. Mak izmiješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom, sve izmiješajte pa prelijte kipućim mlijekom koliko je potrebno da bi nadjev i dalje bio čvrst i lijepo maziv (oko 1,5 dcl). Izmiješajte. Sir također pomiješajte s navedenim sastojcima. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom vanilin šerom i rumom, prelijte ih s malo vrućeg mlijeka i sve skupa izmiješajte. Ribanim jabukama dodajte šećer, kako je navedeno, te malo cimeta. Prije samog nadijevanja, dobro ih ocijedite.
3. Otopite maslac za premazivanje, pa premažite prvo kalup. Zatim u kalup stavite dva lista tijesta ili uzmite dva lista gotovog tijesta za savijače pa jednom polovicom prekrijte dno kalupa, a ostatak neka ostane izvan kalupa.. Premažite tijesto maslacem i prekrijte drugom polovicom gotovog tijesta (onim koji je ostao vani).
Premažite prvi sloj tijesta nadjevom od maka. Ponovite postupak s tijestom, pa ga nadjenite drugim nadjevom – sirom. Treći nadjev su orasi i zadnje jabuke.
4. Kad ste sve nadjeve potrošili na kraju završite tijestom koje na kraju još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C, oko 30-ak minuta, zatim ju izvadite, premažite kiselim vrhnjem i vratite ponovno u pećnicu dok se ne zapeče. Pečenu gibanicu izvadite i pospite šećerom u prahu.
5. Ova gibanica najčešće se poslužuje topla iako po želji, može se poslužiti i hladna.
Nada Duhović
Just good food