Moje omiljeno jelo je definitivno tjestenina! Na sve načine… s malo rastopljenog maslaca i obilno posuta sirom ili poslužena s bogatim umakom. Samo kuhana ili zapečena – totalno mi je svejedno.
Mogla bih ju jesti svaki dan i uvjerena sam da mi ne bi dosadila 🙂
Danas vam donosim recept za tjesteninu s umakom od gljiva. Umak je snažnog, intenzivnog okusa, kremast i zasitan.
Sastojci:
- 1 šalica sušenih vrganja
 - 2 žlice maslaca
 - 1 crveni luk
 - Malo nasjeckanog češnjaka (po želji)
 - 250 grama šampinjona
 - Timijan
 - 1,5 dcl kvalitetnog bijelog vina
 - 4 žlice milerama
 - Sol, papar
 - Pola šalice vrhnja za kuhanje
 - Sir (Grana Padano, Parmezan)
 - špageti
 
Priprema:
1. Namočite vrganje u 2 dcl tople vode i kad omekšaju izvadite ih iz vode i narežite ukoliko za to ima potrebe.
2. Otopite maslac na tavi, dodajte nasjeckani luk i vrganje i dinstajte otprilike tri-četiri minute dok luk ne omekša, a vrganji ne dobiju laganu boju. Dodajte nasjeckani češnjak i narezane šampinjone, timijan, posolite i popaprite.
3. Dinstajte oko sedam-osam minuta sve na srednje jakoj vatri dok šampinjoni ne omekšaju. Podlijte vinom i kuhajte dvije minute, a zatim dodajte vodu u kojoj su se močili vrganji i pola šalice vrhnja za kuhanje i kuhajte dok se umak ne reducira.
4. Za to vrijeme stavite kuhati vodu za tjesteninu. Možete koristiti bilo koju tjesteninu, ali ja s ovim umakom obično kombiniram špagete, kuhane al dente, naravno 🙂
5. Pred kraj u umak ubacite mileram i kuhajte još minutu dvije, stalno miješajući da se sve dobro poveže. Pomiješajte i s kuhanom tjesteninom i prije posluživanja obilno na svaku porciju naribati sir.
Ana Surać
Steamy, creamy…




