Ovu sam sarmu jednostavno nazvala kraljevskom. Zašto? Radi se o fino nadjevenom svježem crvenom kupusu s mljevenim mesom, začinima, pancetom i rižom kuhanom na mlijeku.
Iako obožavam onu našu klasičnu sarmu s kiselim zeljem koju najčešće
svi jedemo u Novoj godini, ova sarma je jedan doista novi i poseban kulinarski
doživljaj…
Sličan, iako drugačiji recept našla sam i ovdje, za
one koji žele možda usporediti i napraviti neku svoju kraljevsku sarmu!
Potrebni sastojci
3 pune žlice maslaca
100 g riže
300 ml mlijeka
1/2 kg mljevenog
miješanog mesa
sol, papar
1 kg svježeg crvenog
kupusa
100 g pancete na
kockice
2 žlice senfa
2 češnja češnjaka
1 goveđa kocka
(temeljac)
Priprema
1. U dubljoj posudi
zagrijte dvije žlice maslaca, pa popržite rižu, dok ona ne postane staklasta.
Dodajte joj mlijeko, pa posolite i popaprite. Rižu kuhajte tako u mlijeku,
20-ak minuta, poklopljenu, na laganoj vatri. Povremeno promiješajte. Kuhanu
rižu maknite s vatre i pustite da se ohladi.
2. Pećnicu zagrijte
na 180 °C.
Kupus očistite i operite. Izaberite 10 ljepših listova i izrežite im tvrdi
korijen po sredini. Na kratko, 2-3 minute uronite listove kupusa u slanu
kipuću vodu. Izvadite ih iz vode i pustite kratko da se procijede i ohlade.
Ostatak kupusa sitno nasjeckajte.
3. Mljeveno meso izmiješajte
s rižom na mlijeku, senfom, sitno nasjeckanom pancetom, dodajte sitno
nasjeckan češnjak i posolite i popaprite. Pripremljene listove kupusa napunite
s po dvije žlice mesnog nadjeva i smotajte u sarmicu.
4. U vatrostalnoj
posudi zagrijte maslac. Sarmice popržite sa svih strana pa ih zalijte s malo
goveđeg temeljca, prekrijte ih poklopcem ili alu folijom i pecite u pećnici
60-ak minuta. Povremeno ih polijevajte sokom od pečenja. 10-ak minuta
pred kraj pečenja maknite poklopac ili foliju i još malo zapecite. Sarmice po želji
poslužite uz pire krumpir.
Nada Duhović
Just good food