Za sve vas ovisnike o slatkom, stiže nova doza 🙂
Ovo je prava šećerna bombica, a kad vam kažem da je nemoguće jedan kolačić pojesti sam – vjerujte mi 🙂 Sočan iznutra, hrskav izvana, najbolji kad je još topao, s laganim čokoladnim preljevom… ovo definitivno vrijedi svake kalorije 🙂
Sastojci za sirup:
- 2 žlice meda
- Žlica arome vanilije
- 50 grama maslaca
- Žličica smeđeg šećera
Zakuhati na laganoj vatri sve sastojke dok se maslac ne rastopi i umak ne počne lagano karamelizirati. Kad se počnu pojavljivati veliki mjehurići na površini maknuti s vatre.
Vatrostalne posudice malo premazati uljem i na dno staviti žlicu sirupa, pa malo prevrtiti posudicu da se ulovi i za stranice.
Sastojci za biskvit:
- 100 grama brašna
- 2 razmućena jaja
- 70 grama šećera
- Pola šalice tostiranih lješnjaka
- Dvije žlice ušećerene papaje izrezane na sitne komadiće
- 110 grama omekšanog maslaca
- 1 dcl vrhnja za kuhanje
- 2 žlice limunovog soka
- Pola vrećice praška za pecivo
- 1 žlica meda
- 3 žlice ruma
- Korica jednog limuna
- Žlica kakao praha
- Žlica maslinovog ulja
1. Miksati maslac sa šećerom dok maslac ne postane pjenast. Dodati u to jaja i žlicu meda i miksati još dvije-tri minute, zatim dodati limunov sok, rum i vrhnje za kuhanje.
2. Miksati dok se sve ne poveže. Brašno i prašak za pecivo pomiješati zajedno i u nekoliko navrata, miksajući dodavati u smjesu.
3. Špatulom umiješati žlicu kakao praha, koricu limuna, lješnjake, ušećerenu papaju i maslinovo ulje i sve dobro ručno izmiješati.
4. Staviti smjesu u svaku posudicu – otprilike 2/3 posudice neka bude ispunjeno biskvitom.Sstaviti u pećnicu zagrijanu na 180°C i peći 30 minuta. Tokom pečenja će se biskvit dosta dići pa će izgledati kao souffle, ali će se brzo nakon vađenja iz pećnice spustiti u razinu vrha posudice u kojoj se kolač i pekao. Kad se to desi, kolačiće treba izvaditi iz posudica. Vrlo lako ispadnu iz posudice kad se ona okrene naopačke.
5. Preliti ih dok su još vrući sa malo sirupa kojim smo punili posudice prije nego smo unutra stavili biskvit. Po želji preliti čokoladnim umakom.
Za čokoladni umak:
- 100 grama vrhnja za kuhanje
- 100 grama kvalitetne čokolade
- Žličica maslaca
- Žličica šećera u prahu
Čokoladu i vrhnje topiti na pari, dodati šećer u prahu i sve dobro izmiješati da ne bude grudica. Pred sam kraj umiješati žličicu maslaca i sve dobro izmiješati da se smjesa sjedini.
Ana Surać
Steamy, creamy…