Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako prehrana bogata vitaminima i ribom može zaštiti mozak od starenja, dok nezdrava tj. brza hrana ima suprotan efekt.
Tako je kod starijih osoba koje u krvi imaju povišenu razinu vitamina i omega 3 masnih kiselina primijećeno manje smanjenje obujma mozga i bolje mentalne sposobnosti. Trans masne kiseline koje se skrivaju u nezdravoj hrani su povezane sa slabijim rezultatima na testovima inteligencije i primjetnijim smanjenjem obujma mozga tipičnim za Alzheimerovu bolest.
Trenutno najbolji savjet stručnjaka glasi: konzumirajte uravnoteženu prehranu s mnogo voća i povrća, nemojte pušiti ni pretjerano piti, redovito vježbajte, držite krvni tlak i kolesterol pod kontrolom.
Osobe čija krv obiluje vitamina B, C, D i E postižu bolje rezultate na testovima pamćenja i razmišljanja. Osobe s visokim razinama omega 3 masnih kiselina – koje možemo pronaći u ribi – također ostvaruju visoke rezultate na testovima. Najskromniji rezultati otkriveni su kod osoba koje su imale povišene trans masne kiseline u krvi.
Njih je moguće pronaći u prerađenoj hrani, uključujući i kolače, kekse i pržene namirnice.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Neurology.
K. R.