Već dobro poznati slatki dizani kolač kojeg prisvajaju i Austrijanci i Poljaci, ali i Česi i Nijemci kao njihov autohtoni. Punjen je najčešće marmeladom, orasima, sirom ili makom te posut s puno šećera u prahu. Ja sam ga ovaj put napunila domaćim džemom od šljiva kojem sam priložila po kockicu čokolade.
S
obzirom da naša foodblogerska igra “Ajme
koliko nas je!” još uvijek traje, ja prilažem ove buhtle kao moje
treće jelo sa temom šljive,
a koju nam je za ovaj mjesec zadala Snježa s bloga Vrtaljica!
Potrebni sastojci za tijesto
1/2 kg brašna
malo soli
1 kocka svježeg kvasca
130 g maslaca (sobne temp.)
1 jaje
2 dcl mlijeka
100 g šećera
Za nadijevanje
džem od šljiva
čokolada
Postupak:
1. Stavite brašno i sol u posudu pa u sredini napravite jamicu. Izmrvljeni kvasac izmiješajte sa malo šećera i 100 ml mlijeka i pustite kratko na toplom da se digne pjenica. Dignut kvasac ulijte u udubinu od brašna, dodajte razmućeno jaje, šećer i maslac narezan na listiće, pa sve dobro umijesite u kompaktno tijesto.
Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga dok ne udvostruči obujam. Tad ga još jednom premjesite i ostavite da se diže još 30-ak minuta.
2. Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu 1 cm, u pravokutnik, oštrim nožem ga izrežite okomito i vodoravno da dobijete 16 manjih pravokutnika. Za tim žlicom u manjim hrpicama rasporedite marmeladu, a za tim i stavite po kockicu čokolade. Spojite buhtlama rubove tako da nadjev ne može ispasti i premažite s malo otopljenog maslaca ili ulja.
Poslažite ih u četvrtasti kalup prethodno premazan maslacem sa spojem prema dolje, a potom ih ostavite da se dižu još 15-ak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 °C.
3. Pecite buhtle u zagrijanoj pećnici otprilike 40-ak minuta. Pečene buhtle malo ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite tople.
Nada Duhović
Just good food