Zeleni ponedjeljak je kampanja udruge Prijatelji životinja kojoj je cilj pomoć ljudima u poboljšanju vlastitog zdravlja i zdravlja okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.
Prijedlog jelovnika za 12. ožujka 2012.
Doručak
Zobene pahuljice s narezanim suhim datuljama, lješnjacima i bananom
Rižino mlijeko
Kuglice s mrkvom i jabukama
Kuglice s mrkvom i jabukama
Sastojci: 500 g mrkve, 500 g jabuka, šećer po želji, 2 vanilin šećera, 200 g mljevenih oraha; mljeveni orasi, kokosovo brašno
Priprema: Mrkvu naribati i pirjati na malo ulja. Potom dodati
naribane jabuke, vanilin šećer i obični šećer te nastaviti pirjati dok
ne ispari gotovo sva tekućina. Ostaviti da se ohladi i dodati mljevene
orahe. Potom oblikovati kuglice i uvaljati ih u orahe, kokosovo brašno i
sl.
Ručak
Juha od riže i kelja
Hrskava palenta s mirisnim umakom
Salata od naribane svježe cikle, crvenog kupusa i maslina
Popečci od leće
Juha od riže i kelja
Sastojci: 1-2 režnja češnjaka, 1/2 glavice luka, 1 mrkva, 1
šalica smeđe riže, 5 šalica vode, 4-5 listova kelja, 1 crvena paprika,
sol, maslinovo ulje
Priprema: Dvije žlice ulja, nasjeckani češnjak i luk kratko
pirjati u loncu na umjerenoj vatri. Dodati prstohvat soli i pirjati oko 3
minute dok luk ne postane proziran. Dodati mrkvu nasjeckanu na kockice,
prstohvat soli i pirjati 1 minutu. Umiješati rižu i vodu. Poklopiti i
ostaviti da zakipi. Smanjiti vatru i kuhati dok riža ne omekša.
Zasoliti. Kelj narezati na komade veličine zalogaja i umiješati u juhu.
Kuhati otklopljeno oko 3 minute dok ne omekša. Papriku ispeći, oguliti,
očistiti od sjemenki, sitno nasjeckati i posuti po juhi.
Hrskava palenta s mirisnim umakom
Sastojci: za palentu – 850 ml vode, 175 g kukuruzne krupice, 1
žličica soli, 4 žlice naribanog dimljenog tofua, 2 žlice sitno
sjeckanog peršina ili bosiljka (svježeg); za umak – 2 žlice maslinovog
ulja, 500 g gljiva (bukovače i sl.), 125 ml zobenoga vrhnja
Priprema: Zakuhati vodu i sol i umiješati kukuruznu krupicu.
Smanjiti vatru i kuhati 15 minuta uz miješanje, dok se palenta ne
zgusne. Umiješati dimljeni tofu i peršin i staviti u protvan da se
ohladi. Na ulju pirjati gljive 5 minuta da postanu hrskave, dodati
zobeno vrhnje da se sve zgusne i kuhati još dvije minute. Palentu, nakon
što se ohladila, narezati na osam trokuta i prepržiti na tavi, pa
preliti toplim umakom od gljiva. Ukrasiti peršinom.
Popečci od leće
Sastojci: 100 g suhe leće (zelene ili smeđe), 350 ml tople
vode (za namakanje leće), 1-2 žličice soli, ½ žličice papra, 2 žličice
slatke mljevene paprike, 1 žličica češnjaka u prahu (ili 1-2 žličice
svježeg), 3 žličice mažurana, 100 g sitno nasjeckanog luka, 200 g grubo
narezanog luka, 100-150 g krušnih mrvica, 2 žličice senfa (može blago
ljuti); ulje za prženje
Priprema: Leću namočiti preko noći, a drugi dan je dobro
isprati. Sve sastojke, osim krušnih mrvica i sitno nasjeckanog luka,
ispasirati štapnim mikserom da se dobije kaša. Premjestiti je u veliku
zdjelu i dodati sitno nasjeckani luk i krušne mrvice. Prvo miješati
vilicom, a zatim mijesiti rukama. Dodati po malo krušne mrvice, da
smjesa bude dovoljno čvrsta. Oblikovati popečke i peći ih na vrućem
ulju, oko 5 minuta sa svake strane.
Večera
Pecivo sa sjemenkama s namazom od bijeloga graha
Svježi sok od naranče
Namaz od bijeloga graha
Sastojci: 400 g bijelog kuhanog graha, 1 češanj češnjaka, 1
1/2 žlica maslinovog ulja, 1 žlica nasjeckanoga vlasca, 1 žličica kopra,
sol, papar
Priprema: Sve sastojke, osim luka, miksati u mikseru dok se ne dobije fina smjesa. Prebaciti u zdjelu i poslužiti uz zapečeni kruh.
Za međuobroke: sušene marelice, kikiriki, mandarina, kruška
Dobar tek!
Ostale recepte za vaš Zeleni ponedjeljak možete naći ovdje.
Lajkajte Zeleni ponedjeljak na facebooku ovdje.
Izvor: www.zeleni-ponedjeljak.com