Sočna šunka s vinom, senfom i medom savršen je izbor za nadolazeće uskrsne blagdane.
Sastojci:
- dimljena šunka s kosti, težine 5-6 kg
- 2 šalice (od 2 – 2,5 dcl) slatkog bijelog vina
- 2 žlice maslaca
- ¼ šalice ljutika, sitno nasjeckati
- 3 grančice timijana plus još 2 žličice svježih listova timijana
- ½ šalice senfa
- 1 žlica meda
- ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 °C. S većeg dijela šunka skinite kožu i zarežite malo meso po vrhu da se bolje speče. Stavite šunku u lim za pečenje. Prokuhajte jednu šalicu bijelog vina i sedam šalica vode te ulijte u lim za pečenje. Zatim pecite šunku oko 2,5 – 3 sata, neprestano zalijevajući sokovima od pečenja.
U međuvremenu, rastopite maslac na umjerenoj vatri, pa mu dodajte nasjeckanu ljutiku i grančice timijana. Često miješajući, pirjajte desetak minuta odnosno dok ljutike ne omekšaju. Nakon toga maknite s vatre i dolijte preostalu šalicu vina. Zatim vratite na štednjak, malo pojačajte vatru, pustite da provrije pa kuhajte otprilike osam minuta odnosno dok tekućina malo ne ispari. Uklonite grančice timijana i prebacite sve u multipraktik. Dodajte listove timijana, senf, med, papar i sol te miksajte dok se sve ne pretvori u kašu.
Izvadite šunku iz pećnice i pojačajte temperaturu na 180 °C. Dobivenom smjesom premažite šunku, pa je vratite u pećnicu i pecite još 15 do 30 minuta. Po potrebi, šunku prekrijte folijom.
Po završetku pečenja, izvadite šunku iz lima i stavite je na pladanj. Pričekajte oko pola sata, a potom je narežite na tanke kriške. Po želji, poslužite je sa senfom ili sokovima od pečenja.
Više informacija potražite na www.kaufland.hr
Ordinacija.hr