Baza ove torte su bjelanjci, izvana je hrkava, a unutrašnjost joj je meka… Gotovo se uvijek dekorira tučenim slatkim vrhnjem i voćem.
Anna Pavlova je nekadašnja vrhunska ruska baletna plesačica koja je vjeruje se 1920. godine proputovala Australiju i Novi Zeland. U njenu čast tada u Australiji napravljena je i ova vrhunska beze poslastica koja je od tada i dobila njeno ime. Baza ove torte su bjelanjci, izvana je hrkava, a unutrašnjost joj je meka… Gotovo se uvijek dekorira tučenim slatkim vrhnjem i voćem.
Ovaj put ja sam se odlučila za nekoliko manjih, mini Pavlova i to s marakujom i svježim domaćim jagodama. Teško je bilo odlučiti, koja od ove dvije varijante mi je u stvari bila draža.
Sastojci za četiri mini Pavlove:
Za beze
- 3 bjelanjka
- 220 g šećera
- 1/2 žličice bijelog vinskog octa
- 3 žličice jestivog škroba (Gustina)
Za kremu i dekoraciju
- 150 g mascarpone sira
- 2 žlice šećera
- 100 g slatkog vrhnja
- 2 marakuje
- 250 g svježih jagoda
- smeđi šećer
- šećer u prahu
Postupak:
1. Pećnicu zagrijte na 140 stupnjeva. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, dodajte tri žlice hladne vode pa miksajte najjačom brzinom uz postupno dodavanje šećera. Miksajući i dalje dodajte ocat, a zatim i jestivi škrob. Merangue (beze) smjesu oblikujte u četiri veće hrpice na većem limu obloženom papirom za pečenje pa ih u sredini lagano izdubite stražnjom stranom žlice i oblikujte im jamice. Lim s Pavlovama stavite u pećnicu i pecite ih oko 50 minuta. Pečene izvadite iz pećnice i pustite ih da se potpuno ohlade.
2. U međuvremenu izmiksajte mascarpone sir sa šećerom u glatku kremu pa mu primiješajte tučeno slatko vrhnje. Marakuje prerežite popola i izdubite žlicom, a jagode operite i odstranite im peteljke. Mini Pavlove dekorativno, pekarskom vrećicom napunite kremom od slatkog vrhnja pa ih po dvije dekorirajte marakujom i svježim jagodama. Pavlove s marakujom po želji pospite smeđim šećerom, a ove s jagodama šećerom u prahu i umakom (kašom) od jagoda.
Nada Duhović
Just good food