Tko god živi ili je ikad bio na jugu naše zemlje, zasigurno zna o čemu pričam.
Nemoguće ih je ne primijetiti, djeci su najdraže dok su još zelene i kisele, a kad dozriju su slatke s blagom notom kiselog. Izvrsne su za marmelade, džemove, savijače i pite… ili galette!
Sastojci, za tijesto:
- 40 grama zobenih pahuljica
- 200 grama brašna
- 125 grama maslaca
- 45 grama pšenične krupice
- Prstohvat soli
- Žlica vanilin šećera
- 50 ml hladnog mlijeka
- 1 jaje – razmućeno
- Žličica cimeta
Priprema:
1. Zobene pahuljice, brašno, maslac, cimet, sol, šećer i pšeničnu krupicu mijesiti dok ne dobijete mrvice, zatim u to dodati razmućeno jaje i mlijeko. Mijesiti dok ne dobijete glatko, fino tijesto.
2. Ja sam za ovaj galette uzela 1/3 tijesta, ostalo sam stavila u plastičnu foliju i u zamrzivač, dok ne nabavim još amula 🙂
3. Pećnicu zagrijte na 180°C, na lim za pečenje stavite papir za pečenje i malo ga pobrašnite. Tijesto rukama oblikujte u kuglu i zatim ga kružno razvaljajte na papriru za pečenje.
Za nadjev:
- 250 grama amula
- 3-4 žlica šećera
- Par kapi limuna
- Pola žličice cimeta
1. Sve zajedno pomiješati u jednoj zdjelici da šećer obloži amule i zatim ih slagati na tijesto tako da ih slažete 5-7 cm od ruba i u krug.
2. Kad poslažete sve amule uzmite tijesto i preklopite ga preko ruba nadjeva. Po vrhu pospite još malo vanilin šećera (po mogućnosti domaćeg).
3. Pecite 40 do 45 minuta, dok rubovi ne dobiju lijepu zlatnu boju.
4. Možete ju poslužiti s kuglicom sladoleda – ja preporučam limunadu s ledom i cvjetovima bosiljka ili malo mente, ovisi što više volite 🙂
Ana Surać
Steamy, creamy…