Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako konzumacija povećane količine kolina, i to tijekom trudnoće, može smanjiti mogućnost za razvoj psihičkih poremećaja i kroničnih stanja tijekom kasnijeg života mališana.
Riječ je o hranjivom sastojku otkrivenom u jajima, mesu, brokuli i grahu.
Znanstvenici britanskog Sveučilišta Cornell su otkrili da konzumacija povećane razine kolina tijekom trudnoće mijenja epigenetske markere – riječ je o modifikacijama naše deoksiribonukleinske kiseline koje mogu utjecati na razvoj fetusa.
“Rezultati našeg istraživanja su iznimno važni jer pokazuju da jednostavan hranjivi sastojak može imati značajan učinak na dijete tijekom prenatalnog života. Dobra je vijest da spomenuti povoljan učinak ima dugotrajan utjecaj na kasniji život mališana”, istaknuli su znanstvenici.
Znanstvenici vjeruju kako će žene u budućnosti dobivati tablete kolina kao što danas primaju folnu kiselinu koja može smanjiti rizik od rađanja djece s manama.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu FASEB.
K. R.