Američki znanstvenici donose dobru vijest za žene liječene od raka dojke. Kako bi smanjile rizik za povratak karcinoma, trebaju što češće jesti voće i povrće i to u količinama većim od preporučenih.
Na taj način mogu čak za trećinu smanjiti izglede za
remisiju bolesti. U studiji u kojoj je sudjelovalo više od 3000 žena, a čije je
rezultate objavio stručni časopis Journal od Clinical Oncology, smanjenje
rizika objašnjava se utjecajem ovog načina prehrane na hormon estrogen, važan
čimbenik u razvoju raka dojke.
Zašto voće i povrće sprječava rak?
Režim prehrane karakterističan za vegetarijance nudi vlakna i fitonutrijente koji su od velike pomoći u prevenciji raka.
Vegetarijanci konzumiraju veće količine povrća, pa tako više uživaju u njegovim
prednostima nego osobe koje povremeno jedu povrće kao prilog. Vlakna čiste naše tijelo tako da za
sebe vežu toksine i otpadne tvari. Tako se rizik od razvijanja raka crijeva
svodi na minimum.
Fitonutrijenti su
članovi obitelji antioksidansa,
čelnici borbe protiv slobodnih radikala – molekula kisika koje imaju ključnu
ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti.
Što treba jesti?
Namirnice bogate antioksidansima su bobičasto voće, crveno
grožđe, ribe dubokih mora i tamno lisnato povrće. Najbolji izvori vitamina D su hladnovodne ribe, ulje jetre
bakalara, maslac i žutanjci.
Morske alge su izrazito bogate klorofilom jer proizvode
najviše količine kisika na Zemlji. Karotene nalazimo u povrću žute i narančaste boje.
Grah, zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja su bogati
folnom kiselinom, a brazilski oraščići i blitva su bogati izvori selena.
K. R.