Piletinu sa češnjakom i limunom relativno često jedu Amerikanci i Englezi, no i kod nas ima svojih ljubitelja, iako ponešto odskače okusom od uobičajenog okusa pečene piletine.
Na televiziji ste sigurno imali prilike vidjeti čak i poznate kulinarske stručnjake, poput Jamiea Olivera ili Nigelle Lawson, kako je preporučuju i pripremaju. Nakon što objedujete piletinu pripremljenu na ovaj način, jamčimo da će vas svi vampiri zaobilaziti u širokom luku! Ljubitelje češnjaka oduševit će jednostavna priprema ovog specijaliteta, a krajnji rezultat oduševit će čak i najveće skeptike.
Potrebno vam je:
- 1 pile
- vrećica za pečenje u pećnici
- 10 režnjeva češnjaka
- 2 limuna
- 1 grančica ružmarina
- povrće po izboru kao prilog
- 100 ml maslinovog ulja
- prstohvat slatke mljevene paprike
- sol i papar
Priprema:
Narežite pile na osam dijelova, posolite ga, popaprite i posipajte mljevenom paprikom te ostavite da odstoji nekih pola sata. Za to vrijeme ogulite nekoliko krumpira, mrkvi i peršin, koje ćete dodati piletini. Premjestite sve skupa u vrećicu za pečenje u pećnici. Zatim u vrećicu dodajte očišćene režnjeve češnjaka, nekoliko kriški limuna, ulijete otprilike 100 ml maslinovog ulja, dodate grančicu ružmarina, zatvorite
vrećicu i sve zajedno premjestite u vatrostalnu posudu. Na vrhu vrećice
čačkalicom probijte rupicu i sve zajedno stavite peći u pećnicu
zagrijanu na 180°C jedan i pol sat. Pečeno meso izvadite iz
vrećice, stavite na tanjure i prelijte sokom od pečenja.
Ostatak češnjaka, limuna i soka od pečenja možete zgnječiti vilicom ili izmiksati u blenderu, pa poslužiti kao namaz na prepečenom kruhu koji ćete poslužiti uz meso.
Poslužite uz svježu salatu i bijelo vino po izboru.
B.Mrak