Iako je ljeto iza nas, sladoled je kao slasna poslastica i dalje dobrodošao na vašem stolu! Isprobajte ga u kombinaciji s palačinkama od heljdinog brašna.
Priprema 50 minuta • Kuhanje 40 minuta • Kalorija po porciji 380 • Za 8 osoba
Potrebne namirnice:
- 3 jaja
- 2,5 dl mlijeka
- 60 g heljdinog brašna
- 30 g glatkog brašna
- 15 g maslaca
- 3 žlice ulja
- 1 žličica šećera
- malo soli
Za nadjev i ukrašavanje:
- 600 g sladoleda
- 16 tvrdih smokava
- 30 g maslaca
- 120 g šećera
- 2 žlice limunova soka
- čašica likera ili ruma
- sitno narezano voće za ukrašavanje
Priprema:
1. Palačinke: jaja pjenasto izradite, dodajte brašno i mlijeko. Nastavite miješati i dodajte maslac, sol ili šećer. Pustite da smjesa odstoji 15 minuta. U tavi promjera 14-16 cm zagrijte ulje. Pecite tanke palačinke.
2. U sredinu svake palačinke stavite sladoled, preklopite i rasporedite jednu pored druge na tanjur obložen papirom za pečenje. Palačinke prekrijte prozirnom folijom i stavite da odstoje u zamrzivaču najmanje 2-3 sata.
3. Šećer otopite na laganoj vatri, dodajte limunov sok, omekšani maslac i smokve narezane na komadiće. Prelijte s malo likera i nekoliko minuta zagrijavajte na jakoj vatri. Palačinke stavite u umak i svaku preokrenite pažljivo ali brzo, tako da ih umak prekrije. Poslužite ih odmah, prije nego toplina rastopi sladoled. Ukrasite sitno narezanim voćem.
Ordinacija. hr