Ovaj snježno bijeli keks s bazom od lješnjaka i badema, te uvaljan u šećer u prahu, pravi je i tradicionalni simbol božićnih i novogodišnjih blagdana, baš kao nekada, kako su to radile i naše bake.
Potrebni sastojci za 60-ak komada
120 g šećera
prstohvat soli
280 g brašna (pola oštro, pola meko)
60 g mljevenih badema
60 g mljevenih lješnjaka
210 g hladnog maslaca
1 žlica hladnog mlijeka
100 g šećera u prahu
istrugane sjemenke štapića vanilije
Postupak
1. Od šećera, malo soli, brašna, badema, lješnjaka i maslaca umijesite tijesto, po potrebi dodajte žlicu hladnog mlijeka. Tijesto oblikujte u tri valjka (Ø 2 cm) umotajte ih u foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.
2. Pećnicu zagrijte na 175 °C. Odležalo tijesto režite na ploškice debljine prsta, oblikujte roščiće, složite ih na limove obložene papirom za pečenje ili još bolje ako imate originalni kalup za kiflice, te ih pecite 10-ak minuta. Pečene kiflice kratko ohladite u limu za pečenje, pa ih još tople uvaljajte u šećer u prahu koji ste prethodno izmiješali s istruganim sjemenkama štapića vanilije.
Nada Duhović
Just good food