Predstavljamo vam šest namirnica koje se smatraju iznimno učinkovitim čuvarima zdravlja, a trebale bi obavezno biti na tjednom jelovniku.
Riba
Nekoliko zalogaja ribe sadrži gotovo pola dnevno potrebne količine
proteina. Vitamin B pogoduje živcima, a jod je dobar za štitnjaču. Mnoge
vrste, poput skuše, lososa… sadrže nezasićene masne kiseline koje
štite srce. Jedite ribu dvaput tjedno!
Brokula
Sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka.
Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine
kalcija. Kuhanjem gube vitamine, zato ih pripremite na pari, u
mikrovalnoj pećnici ili pržene u tavi. Korisno ih je jesti što češće, a
najmanje dvaput na tjedan.
Češnjak
Čudesna namirnica broj jedan. Pomaže sniziti razinu kolesterola u
krvi i krvni tlak, bori se protiv infekcija i ublažava prehlade.
Znanstvenici preporučuju jedan do dva češnja dnevno, a najučinkovitiji
su sirovi. Ako vam je odbojna pomisao na žvakanje cijelog češnjaka,
zdrobite ga i dodajte salati ili pomiješajte s jogurtom.
Rajčice, svježe i konzervirane
Niskokalorična hrana koja sadrži likopen i karoten, tvari za koje se
smatra da štite protiv raka. Rajčice su također dobar izvor kalija,
važnog za zdrave živce i srce, te vitamina C i E, korisnih za kožu.
Trudite se pojesti pet do šest rajčica na tjedan, a izvan sezone uzmite
konzervirane.
Maslinovo ulje
S visokim sadržajem mononezasićenih masnih kiselina, smanjuje rizik
od srčanih bolesti i snižava razinu kolesterola u krvi. Također je dobar
izvor vitamina E koji pridonosi borbi protiv starenja. Trudite se
koristiti maslinovo ulje pri kuhanju i za salate.
Tjestenina
Niskokalorična hrana koja daje mnogo energije osiguravajući proteine
za rast i B vitamine koji pogoduju živčanom sustavu. Integralne vrste
sadrže više hranjivih tvari od rafiniranih varijanti. Jedna porcija
dnevno je dovoljna, ali ako vam dosadi, jedite rižu, rezance ili
krumpir.
K. R.