Ako u svoju prehranu redovito uključite rajčice, možete smanjiti rizik od razvijanja bolesti srca za čak jednu četvrtinu, pokazalo je najnovije istraživanje. Ovaj se zaštitni učinak pripisuje antioksidansu likopenu koji rajčici također daje njenu specifičnu crvenu boju.
Istraživači Sveučilišta Tufts iz Bostona analizirali su podatke prikupljene kroz deset godina, koji su pokazali učinak unosa likopena na krvožilni sustav. Usporedili su stotine pacijenata koji su sudjelovali u dugoročnom projektu o bolestima srca u SAD-u.
Svi su vodili dnevnik o prehrani, uključujući i podatak jesu li rajčice redovito na njihovom jelovniku ili nisu. Rezultati su pokazali kako redovita konzumacija namirnica bogatih likopenom kroz razdoblje od 11 godina može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca za 26 posto, međutim, nije zapažen nikakav zaštitni učinak kada je u pitanju moždani udar.
Iako su sigurni u vezu između likopena i njegove zaštite srca, stručnjaci ističu kako je potrebno provesti još istraživanja kako bi bili sigurni je li posrijedi likopen ili nešto drugo što je ponudilo zaštitni učinak.
Studija je objavljena u časopisu British Journal of Nutrition.
Muškarci, rajčica štiti od raka prostate
K. Pužar