Neki dan naša je direktorica Dubravka slavila svoj XY. rođendan i iznenadila nas ovim sočnim i neodoljivim desertom. Nestao je u hipu!
Odlučili smo s vama podijeliti recept bake Marije koja je sve nas razveselila ovim desertom za polizati prste!
Sastojci:
- 280 g šećea
- 4 jaja
- 10 žlica mlijeka
- 3 žlice ulja
- 2 vanilin šećera
- 120 g maslaca
- 280 g glatkog brašna (tip 550)
- 1 prašak za pecivo
- 1-2 žlice kakaa
- 2 žlice ruma
- korica limuna
- 50 g oraha
- 50 g grožđica
Priprema:
1. Žumanjke i šećer izmiješajte u pjenastu smjesu i postupno dodavajte mlijeko, ulje, vanilin šeće, limunovu koricu, dobro omekšani maslac, grubo nasjeckane orahe i grožđice.
2. Naizmjenično umiješajte brašno s praškom za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
3. Od gotove smjese odvojite jednu četvrtinu i dodajte kakao i rum. Namastite kalup za kuglof, pospite ga krišnim mrvicama i ulijte red žute smjese. Na njega ulijte red smeđe smjese i tako dok ne potrošite svu smjesu. Ako želite kompaktniji čokoladni dio u svom kolaču, odjednom ulijte svu smeđu smjesu.
4. Kolač pecite oko 50 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva C.
5. Kada se ispeče, kolač odmah obrubite po krajevima, izvadite na podlogu te pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!
… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od tebe!
Ordinacija.hr