Krvavice nisu samo zimsko jelo – uz dodatak jabuke i rukole pretvaraju se u gotovo dijetalan, proljetni obrok, a otkrivamo vam i recept za šparoge s kremom od palente i parmezana. Sve to, po uputama Marine Sanguinetti!
Krvavice valja jesti i u proljeće. Kako su ih kiselo zelje i kalampajsani krumpir nepravedno strpali
 među tipične zimske namirnice, Marina je osjetila potrebu da se suprotstavi
 stereotipnom razmišljanju i predstavi ih kako im dolikuje. Kobasice koje se uz
 dodatak jabuke i rukole pretvaraju u gotovo dijetalno jelo, a ako i ne baš
 takvo, a onda svakako iznenađenje za goste, koji možda otprve neće ni prepoznati
 što jedu.
O šparogama vjerojatno ne treba trošiti mnogo
 riječi, svako su proljeće tu, a kod nas s finom kremom od palente i parmezana.
Krvavica s jabukom
 i zelenom salatom
Sastojci: 
- maslinovo ulje
 - 2 lovorova lista
 - 1 grančica ružmarina
 - 1 luk
 - 50 g slanine
 - 2 zelene jabuke
 - sol, papar
 - 2 krvavice
 - brašno
 - 1 žlica ulja
 - rukola
 - 1 svježa čili-papričica
 - 1 žličica senfa
 - limunov sok (pola limuna)
 
Priprema:
1. Pirjajte luk nasjeckan na kockice
 na maslinovu ulju zajedno s lovorom i ružmarinom u tavi dok ne omekša. Dodajte
 slaninu nasjeckanu na kockice, pirjajte tri minute te konačno dodajte jabuke koje
 ste prethodno ogulili i narezali na kockice. Pirjajte sve zajedno pet minuta.
 Posolite i popaprite po ukusu.
2. Narežite krvavice na kriške (tri do četiri kriške po osobi). Svaku krišku uvaljajte u brašno. Pecite kriške krvavice s
 obiju strana u tavi s vrućim uljem i maslacem dok ne postanu zlatne i hrskave.
3. Očistite i operite rukolu.
 Pomiješajte maslinovo ulje, senf, sitno nasjeckanu čili-papričicu, sok od pola
 limuna, sol, papar te začinite salatu.
4. Poslužite u tanjuru salatu s
 krvavicama i jabukama.
Šparoge s kremom
 od palente i parmezana
Sastojci: 
- 500 g šparoga
 - maslinovo ulje
 - sol, papar
 - svježa majčina dušica
 
Krema:
- 1 mali luk
 - 3 šalice jušnog temeljca
 - pola šalice palente
 - 1 grančica ružmarina
 - 2 lovorova lista
 - 4 do 6 žlica parmezana
 - 1 šalica vrhnja za kuhanje
 - sol, papar
 
Priprema:
1. Pirjajte luk nasjeckan na kockice na
 maslinovu ulju zajedno s lovorom i ružmarinom u tavi pet minuta dok ne omekša i
 postane proziran. Dodajte jušni temeljac. Kad proključa, dodajte palentu. Skuhajte
 palentu prema uputama na poleđini vrećice. Izvadite lovor i ružmarin. Uklonite
 s vatre, dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan, sol i papar te miksajte u blenderu
 nekoliko minuta. (Ako je palenta odveć gusta za miksanje, dodajte pola šalice
 vode.)
2. Očistite šparoge te ih narežite na
 velike komade. Šparoge kuhajte u proključaloj vodi pet minuta, ocijedite i isperite
 pod mlazom hladne vode.
3. U tavi s maslinovim uljem pirjajte
 šparoge. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom.
4. Poslužite kremu od palente i
 parmezana sa šparogama, pokapanu maslinovim uljem.
Fotografije: Damir Fabijanić
Autorica teksta: Rosa Bilić




