Kada pomislite na jabuke, sigurno vam na pamet padne topla, sočna savijača… Donosimo recept za idealni desert.
Jabuke su neizostavan dio maštovitih voćnih salata te nadjev raznim kolačima, pitama, savijačama, tortama, ali i palačinkama. Katkad prate i glavno jelo pa se kuhane te pripremljene kao pire služe uz pečenje, a poznato je i da se zbog arome umaka peku uz meso. Više o njima, ali i recept za pitu od jabuka pročitajte u članku Jabuke: plodovi rajskog vrta za vaše zdravlje i užitak.
Sastojci:
- 200 grama kora za savijaču
- 500 grama brašna
- jedno jaje
- malo octa
- mlaka voda
Nadjev
- 600 grama jabuka
- 80 grama šećera
- jedan vanilin–šećer
- 80 grama grožđica
- 80 grama pinjola
- 50 ml likera od trešnje
- 80 grama mrvica od keksa petit beurre
- 80 grama maslaca
- korica limuna
Priprema:
1. Zamijesite tijesto od brašna, jaja, malo octa i mlake vode. Tucite o mramornu ploču dok se tijesto ne odlijepi od ruke.
2. Oblikujte loptu, premažite uljem, pokrijte toplom zdjelom i pustite da odstoji pola sata.
3. Za nadjev na maslacu i šećeru pirjajte naribane jabuke.
Smjesu ohladite, zatim dodajte grožđice, pinjole, vanilin-šećer, liker
od trešnje i naribanu koricu limuna.
4. Razvucite tijesto te izrezane kore škropite uljem. Pospite
mrvicama od keksa i prethodno mariniranim trešnjama. Zamotajte u
savijaču i pecite na 170 stupnjeva pola sata.
5. Gotovu savijaču pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!
Izvor: Zdravljak Sršek