Intenzivan miris ružmarina mnoge asocira na dobru hranu, no jednako tako ružmarin može biti i asocijacija na dobro zdravlje.
Ova biljka
sadrži tvari koje stimuliraju naš imunitet, popravljaju cirkulaciju i probavu. Ružmarin
djeluje i protuupalno te je zato koristan u ublažavanju jakih napada astme.
Istraživanja su pokazala kako je ružmarin zaslužan i za pojačanu cirkulaciju
krvi u mozak te bolju koncentraciju.
Ružmarin je dobar izvor željeza i kalcija. Svježi ružmarin sadrži 25 posto
više mangana nego sušeni, ali i 40 posto manje kalcija i željeza, vjerojatno
zbog većeg sadržaja vode.
Svježi ili sušeni ružmarin?
Kada god je to moguće, birajte svježi ružmarin umjesto sušenog jer je bogatiji
okusom i aromom. Prije samog kuhanja, ružmarin isperite pod mlazom vode i
tapkajući osušite. U većini recepata potrebne su iglice ružmarina koje možete
jednostavnim potezom ruke odstraniti s grančice. Ali, isto tako i cijelu
grančicu možete dodati juhama i mesnim jelima, bilo pri kuhanju ili dekoraciji.
S kojim jelima se ružmarin odlično slaže? Možete ga dodati omletima,
ružmarin je odličan kao začin piletini, a okusom i mirisom doprinijet će i
umaku ili juhi od rajčice. Također, svježe iglice ružmarina možete usitniti i
pomiješati s maslinovim uljem te u dobiveni umak umakati komadiće kruha.
Evo nekoliko naših prijedloga za ukusna jela koja ne bi bila ista bez arome
i okusa ružmarina!
1. Punjena orada
Ljubitelji ribe i mediteranske kuhinje uživat će u ukusnoj bijeloj ribi pripremljenoj na ovaj način.
2. Pileća krilca iz pikantne marinade
Ovo je jedan od onih recepata za brzo i
ukusno jelo o kojem se i nema što puno pričati, osim da je ono još jedna
potvrda kako jela ne moraju biti komplicirana da bi bila savršeno
ukusna i slasna!
3. Bavette s mesnim okruglicama alla carbonara
Jednostavno, zasitno i slasno talijansko jelo!
Ordinacija.hr