Komorač (Foeniculum vulgare) mediteransko je bilje, a koristi se kao dodatak raznim jelima. Plod se često koristi u ljekovitim pripravcima.
Komorač je dvogodišnja biljka koja raste do dva metra u visinu, a postoje dvije vrste: gorki i slatki komorač. Prve godine rastu samo listovi i razvija se korijen, a u drugoj stabljika i cvjetići. Komorač se υ kulinarstvu najviše upotrebljava kao prilog i začin, a manje kao samostalno jelo.
Zašto je komorač zdrav?
Ova biljka puna je bjelančevina, amino-kiselina, kalcija i kalija. Plodovi se često koriste υ ljekovitim і farmaceutskim pripravcima. Komorač је odličan izvor vitamina C, snažnog antioksidanta. Priča kaže da se koristio prije 5.000 godina u Kini za liječenje očiju, slabog želuca i debelog crijeva. U antičkoj Grčkoj se komorač preporučivao dojiljama koje su gubile mlijeko.
Kada sve pomaže komorač:
- potiče jače izlučivanje mlijeka u dojilja
- regulira mjesečnicu
- smiruje probavni sustav
- pomaže kod oboljenja želuca, bubrega, mjehura, crijeva i pluća
- izaziva apetit
- pojačava izbacivanje sluzi iz pluća, želuca i crijeva
- smiruje kašalj
Ulje komorača
Od sjemenki biljke dobiva se eterično ulje, a koristi se kod nadutosti, iskašljavanja i reumatskih bolova. Eterično ulje komorača ima sladak zemljani miris, dobar je u kombinaciji s eteričnim uljima lavande i sandalovine. Smatra se kako ima antiseptička, diuretička i stimulativna svojstva.
Čaj i salata od komorača
Napomenimo da se čaj ne smije kuhati jer se tako gubi eterično ulje. Uzmite jednu žlicu komorača i stavite u veću šalicu kipuće vode. Ostavite da djeluje desetak minuta, ohladite i popijte. Ovako pripremljen napitak pomoći će vam ako imate problema sa želudcem, a uz to će djelovati umirujuće i opuštajuće. Ukoliko imate problema s crijevima, preporuka je da se pije jedna čaša poslije svakog obroka. Komorač je sastavni dio čajeva za pojačavanje količine majčinog mlijeka. Salata od komorača je pravi koktel zdravlja – svjež komorač začinite maslinovim ili kokosovim uljem i jedite kao predjelo kako biste spriječili probleme s probavom.
A. A.