Za ovu se pitu valja malo više potruditi, jer zahtijeva dužu pripremu, no zato je njen okus vrijedan svake sekunde truda!
Donosimo vam recept koji izvorno pripada Ani Ugarković, a popularna ga televizijska kuharica zove receptom za najbolju čokoladnu pitu na svijetu. Mi smo sastojke prilagodili svom ukusu – originalne mjere sastojaka možete provjeriti OVDJE.
Za ovu se pitu valja malo više potruditi, jer zahtijeva dužu pripremu, no zato je njen okus vrijedan svake sekunde truda!
Sastojci:
Tijesto:
- 110 grama maslaca
- 45 grama šećera u prahu
- jedan veliki žumanjak
- 180 grama brašna
- žlica vrhnja
Nadjev:
- 320 grama tamne čokolade s najmanje 65 posto kakao mase
- 150 mililitara mlijeka
- 250 mililitara slatkog vrhnja za šlag
- dva jaja
Priprema:
1. Maslac narežite na kockice i ostavite neka se ugrije na sobnoj temperaturi.
2. Pomiješajte brašno i šećer. Kockice maslaca utrljajte u smjesu brašna dok ne dobijete sitne mrvice. Razmutite žumanjak s vrhnjem, prelijte preko mrvica i zamijesite tijesto. Ako je previše suho, dodajte žlicu vrhnja.
3. Od tijesta oblikujte disk, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku dva do tri sata.
4. Radnu površinu pobrašnite i tijesto razvaljajte na tri milimetra debljine. Pomoću valjka ga prebacite u kalup za pitu (promjer 24-26 centimetara) i stavite u ledenicu na pola sata. Tijesto za pite valja ohladiti prije pečenja kako bi se što manje skupilo i dizalo.
5. Tijesto pecite “na slijepo” u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15-25 minuta (pritisnite ga grahom ili rižom kako se ne bi diglo), dok ne dobije zlatnu boju. Tijesto ostavite da se ohladi, a pećnicu smanjite na 130 stupnjeva.
6. Čokoladu usitnite na kockice, a mlijeko i vrhnje zagrojte do vrenja, pa prelijte preko čokolade. Miješajte čokoladu kako bi se lakše rastopila i postala svilenkasta. Jaja razmutite (ali nemojte ih istući) te čokoladu prelijte preko njih, miješajući.
7. Čokoladu kroz sito ulijte u kalup za pitu. Pecite još 35 do 40 minuta na 130 stupnjeva. Čokolada će se zgusnuti, ali će u sredini biti drhtava. Pitu ostavite u ugašenoj pećnici još 30 minuta.
8. Izvadite pitu i ohladite u hladnjaku prije serviranja.
Dobar tek!
K. Pužar