Donosimo kratki popis namirnica koje biste trebali uključiti na svoj svakodnevni jelovnik kako biste održali oči zdravima.
Ovaj je mjesec na portalu Ordinacija.hr posvećen očuvanju vida, tako vam donosimo savjete kako možete svoj vid zaštititi na vrijeme i spriječiti razne bolesti ili stanja koja bi mogla dovesti do ozbiljnijih poteškoća s vidom. Jedna od bitnijih stavki za zdravlje očiju je hrana koju jedemo. Ako je vaša prehrana siromašna vitaminima i mineralima, to će se odraziti na svakom dijelu vašeg tijela, pa tako i očima.
Donosimo kratki popis namirnica koje biste trebali uključiti na svoj svakodnevni jelovnik kako biste održali oči zdravima.
Mrkva
Nimalo iznenađujuće, mrkva se prva spominje kao supernamirnica za zdrave oči. Koliko ste samo puta to čuli kada ste odrastali i nimalo bili uvjereni u njene zdravstvene dobrobiti?
Ovo je povrće bogato betakarotenom koji je dobar za mrežnicu oka i štiti od oštećenja izazvanog suncem.
Mrkvu nikada ne biste trebali termički obraditi prije konzumacije jer ju kuhanje lišava polifenola – sastojaka koji imaju antioksidacijska svojstva i štite tijelo od bolesti i starenja. Jednako tako, visoka temperatura uništava vitamin C kojim mrkva obiluje.
Riba
Ribe su pravi rudnici omega-3 masnih kiselina, koje se brinu za zdravlje naših krvnih žila i pomažu u zaštiti mrežnice oka. One su također važne jer potiču rad mozga, a to posredno vodi boljem vidu. Birajte losos, tunu i bakalar.
Zeleno povrće
Brokula, prokulica, tikvica, kelj i špinat predstavljaju zeleno lisnato povrće koje je upravo “u sezoni” i koje obiluje vitaminima A, B12, C i kalcijem, pa se potrudite ovakvo povrće uvrstiti na dnevni jelovnik.
Također, nemojte ga prekuhati jer tada može izgubiti dio nutritivnih sastojaka. Spomenuto povrće sadrži karotenoid pod nazivom lutein i pigment zeaksantin. Obje hranjive tvari brane naše stanice od slobodnih radikala i doprinose sjaju očiju.
K. Pužar