Podijelite svoju čaroliju blagdana s nama: pošaljite nam svoj omiljeni recept za božićne kolače na adresu igra@ordinacija.hr s nazivom “Božićni kolači”, a mi ćemo odabrane objaviti na portalu Ordinacija.hr sve do Božića te najbolje nagraditi! Fotografija kolača nije nužna – bitna je vaša kreativnost!
Što vam darujemo? Najbolji recept nagradit ćemo korisnim kuhinjskim priborom Tala trgovine Sol i papar,
poznate po dizajnerskim komadima za gurmane, a tri utješna dara
uključivat će Narodnu kuharicu i roman iz serije autora Janka Matka.
Novi brend u dućanu Sol i papar je starinski engleski brand TALA, specijaliziran za sva moguća pomagala za izradu kolača i kolačića. Predivne posudice za držanje šećera, brašna, čaja, posudice za posipanje kakaa, šećera, mjerice i svakojake druge drangulije upravo su svojim retro dizajnom pravi homagge djetinjstvu i mirisu bakinih i maminih kuhinja u božićno vrijeme.
Zelena mjerna posudica je namjenjena svoma koji obožavaju pripremati kolačiće, a beskrajno ih živcira vaga koja zauzme pola kuhinje. Talina mjerica je savršena jer u njoj možete mjeriti sastojke navedene u receptu bilo u metričkim jedinicama ili engleskim, tj.američkim.
Set s kalupima za sitne kolačiće u predivnoj limenoj kutiji dopunjen je i vrećiom za ukrašavanje. Sve što vam još treba je samo mašta. Dobitnike ćemo objaviti u ponedjeljak 29. prosinca.
Krancle (Božićni keksići)
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 250 g margarina
- 1 žlica masti
- 2 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- malo praška za pecivozamijesiti s vrhnjem (kiselim)
Priprema:
1. Brašno i prašak za pecivo pomiješati, dodati margarin (narezan na kockice i omekšali) i mast te dobro sve smrviti rukama da se sjedine brašno, mast i margarin. Nakon toga u sredini napraviti rupu u koju stavimo žumanjke te sve posipamo šećerom i vanilin šećerom. Dodamo dvije velike žlice kiselog vrhnja i umjesimo tijesto. Tijesto se ne smije lijepiti i ne smije pucati. Ako puca, dodati još vrhnja, ako se lijepi, dodati još brašna.
2. Zamijesiti glatko tijesto, umoratiti ga u prozirnu foliju ili vrećicu (da se ne bi sušilo) i staviti u hladnjak na najmanje jedan sat.
3. Tijesto razvaljati i vaditi kalupima. Peče se deset-dvanaest minuta na 180 stupnjeva. Lijepiti pekmezom, uvaljati u šećer u prahu ili jednostavno ukrasitit po volji. Samo trebate uključiti maštu i prepustiti se duhu Božića.
Dobar tek!
Autorica recepta: Andrea Wolf