Jedna šalica riže ima 200 kalorija, ne uzimajući u obzir da se obično jede kao dodatak nekom jelu. No, postoji jednostavan način kako prepoloviti broj kalorija u porciji riže – dodajte u nju malo masnoće!
Riža sadrži lako probavljiv i otporan škrob – ovaj drugi, zbog nedostatka potrebnog enzima, naš organizam ne može pretvarati kako bi on u krvotok dospio kao probavljiv škrob. Što više otpornog škroba hrana sadrži, to će naš organizam apsorbirati manje kalorija.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Šri Lanci pokušali su shvatiti kako pretvoriti lako probavljiv škrob u onaj neprobavljiv, a sve u svrhu oduzimanja kalorija namirnici.
Testiranjem 38 različitih vrsta riža, došli su do “recepta” kako učiniti rižu manje kaloričnom – U vrelu vodu dodajte žlicu kokosovog ulja, dodajte rižu i kuhajte oko 30-ak minuta. Nakon što je riža skuhana, neka odstoji u hladnjaku 12 sati.
Riža kuhana na ovaj način imala je oko 10 puta više otpornog škroba i oko 15 posto manje kalorija, ali znanstvenici smatraju da bi kod određenih vrsta riže ova metoda mogla umanjiti broj kalorija za oko 50 posto!
Foto: shutterstock
A. A.