Uživajte u okusima proljeća! Birajte ono povrće koje je sada u sezoni: mladi luk, mrkvu, rikolu, radič, zelenu salatu, rotkvice, matovilac…
Grčka veganska salata
Sastojci: četiri rajčice, dva svježa krastavca, tri
žute paprike, 200 g svježeg tofua (s povrćem), pola žličice soli, dvije
žlice maslinovog ulja, dvije žlice limunovog soka, jedna vezica
nasjeckanog peršina, jedna žličica sušenog origana, nekoliko komada
crnih maslina bez koštica.
Priprema: Povrće ogulite, očistite i nasjeckajte na
manje komade, tofu nasjeckajte na kockice, a zatim dodajte ostale
sastojke. Pažljivo promiješajte. Gotovu salatu ukrasite maslinama.
Waldorfska salata
Znate li kako se slažu jabuke i majoneza? Najbolje provjerite sami! Waldorfska salata donosi
kombinaciju osvježavajuće jabuke,
aromatičnog celera i hrskavih oraha. Jeste li znali kako jabuka u sebi
sadrži toliko hranjivih
tvari, nutrijenata i antioksidansa da se može pobrinuti za zdravlje
cijelog organizma? Orasi snižavaju kolesterol i odličan su dijetalni
izvor vlakana, magnezija te B i E vitamina. Celer djeluje na tijeko kao
diuretik i organizam opskrbljuje vitamina K i C, kalijem,
folnom kiselininom i vlakanima.
Povrtna salata s tunom
Sastojci za četiri porcije: dvije konzerve tune, četiri tvrdo kuhana jaja, jedan sitno nasjeckan celer, 15-ak kapara, jedan luk (sitno nasjeckan), 150 mililitara majoneze, papar, sol, nekoliko listova zelene salate i rikole, peršin, nekoliko mini-rajčica i 15-ak maslina.
Priprema: Stavite tunu u veću posudu. Sitno nasjeckajte dva jaja i dodajte tuni. Preostala jaja narežite po duljini na pola. U posudu dodajte celer, kapare i luk te dobro promiješajte i usitnite vilicom.
Dodajte majonezu i papar te promiješajte. Po želji dodajte malo soli. Na tanjure stavite listove salate i rikole. Na salatu ravnomjerno rasporedite tunu. Posipajte s malo peršina. Na vrh stavite polovice jaja te ukrasite rajčicama i maslinama.
Dobar tek!
K. Pužar
Foto: Shutterstock