Marinade su najvažniji sastojci kod pripremanja roštilja. Dobra marinada ne samo da čini meso sočnim i ukusnim već ga dokazano čini i zdravijim.
U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga za pripremu marinade koje donosi portal allrecipes.com.
1. Klasična marinada
Sastojci:
- ¼ šalice soja umaka
- 3 žlice meda
- 2 žlice bijelog destiliranog octa
- 1 ½ žlica češnjaka u prahu
- 1 ½ žlica cimeta
- ¾ šlice biljnog ulja
- 2 nasjeckana mlada luka
- 1 žličica mljevenog crnog papra
Priprema: 10 minuta
U veliku zdjelu umješajte soja umak, med, bijeli destilirani ocat, češnjak u prahu, cimet, biljno ulje, mladi luk i crni papar. Umočite meso svog izbora u marinadu. Ostavite meso da se marinira u hladnjaku barem četiri sata prije roštiljanja.
2. Teriyaki marinada
Sastojci:
- ½ šalice soja umaka
- ¼ šalice smeđeg šećera
- ½ šalice soka od naranče
- 1 mljevena lukovica češnjaka
- 1 žličica mljevenog crnog papra
Priprema: 10 minuta
U maloj zdjeli zajedno promiješajte soja umak, smeđi šećer, češnjak i crni papar. Prelijte dobivenu marinadu preko govedine, svinjetine ili piletine. Prekrijte meso te ga ostavite da se marinira u hladnjaku barem četiri sata. Što se dulje meso marinira, okus će bit intenzivniji.
3. Korejska marinada
Sastojci:
- 1 šalica bijelog šećera
- 1 šalica soja umaka
- 1 šalica vode
- 1 žličica luka u prahu
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica limunova soka
- 4 žličice čili umaka
Priprema: 20 minuta
Nad ringom štednjaka postavljenim na visoku temperaturu, u zdjelu dodajte šećer, soja umak, vodu, luk u prahu i cimet te ih promješajte i pustite da prokuhaju. Smanjite temperaturu i ostavite da se pirja pet minuta.
Uklonite zdjelu sa štednjaka i pustite da se smjesa malo ohladi prije nego što dodate sok od limuna i čili umak. Umočite meso u smjesu. Pokrijte ga i marinirajte u hladnjaku barem četiri sata prije uporabe.
4. Meksička marinada
Sastojci:
- 1/3 šalice jabučnog octa
- 1/3 šalice bijelog octa
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 1/3 šalice sjeckanog korijandera
- 6 mljevenih lukovica češnjaka
- 1 iscjeđena limeta
- 2 žličice kumina
- 1 žličica mljevenog crnog papra
- 1 žličica origana
- 1 žličica soli
Priprema: 15 minuta
Dodajte sve sastojke u zdjelu i dobro ih izmješajte. Najbolje je da marinada odstoji jedan dan kako bi se okusi uspjeli pomiješati. Ukoliko se radi u kraćem vremenskom roku, govedinu, janjetinu i svinjetinu valja marinirati šest sati, piletinu četiri sata, a ribu jedan sat.
5. Marinada sa začinskim biljem
Sastojci:
- 1/3 šalice vode
- 1/3 šalice octa
- 1/3 šalice biljnog ulja
- 3 mljevene lukovice češnjaka
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 žličica vegete
- 1 žličica umrvljenog sušenog ružmarina
- 1 žličica soli
- 1 žličica mljevenog crnog papra
Priprema: 5 minuta
U zdjelu osrednje veličine umješajte vodu, ocat, češnjak, timijan, vegetu, ružmarin, sol i mljeveni crni papar. Dobro promješajte te premažite meso marinadom.
Kako pripremiti savršen roštilj saznajte u članku Znate li tajnu savršenog roštilja.
Foto: shutterstock
Tamara Markulin