Ljetne namirnice bogate vodom, mineralima, antioksidantima, vitaminom C, a blagonaklone su prema vašem struku. Njihovo veličanstvo, paprika i rajčica!
Paprika i rajčica dvije su osnovne ljetne namirnice. Lagane su, zdrave i puno vode. A s obzirom na to da ljeti znojenjem gubimo mnogo vode, valja obnoviti zalihe ispijanjem tri do četiri litre tekućine dnevno i unosom namirnica koje su bogate tekućinom. Od paprika i rajčica možete ispeći dobar sataraš, a evo koje su dobrobiti te dvije namirnice kada se konzumiraju bez termičke obrade.
Paprika
- Paprika je izvrstan izvor vitamina C sadrži do četiri puta više ovog vitamina od, primjerice, naranče, a o sorti paprike ovisi točna količina vitamina C
- Upravo je ovaj vitamin nad vitaminima jedan od ključnih elemenata za zdravlje kože jer potiče rast tkiva i jača imunitet kože te pomaže u vraćanju elastičnosti i proizvodnji kolagena
- Crvena paprika obiluje i beta-karotenom, kao i vitaminima B6 i A
- Paprika je vrlo hranjiva namirnica: 100 grama svježe crvene paprike sadrži 92 posto vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti te 1,2 grama dijetetskih vlakana
Rajčica
- Rajčica, koja je u stvari voće, a ne povrće, prepuna je korisnih sastojaka koji imaju neprocjenjiv utjecaj na naše zdravlje
- Njezina “tajna” je što sadrži likopen, najjači antioksidant iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka (pogotovo kada govorimo o raku prostate), štiti nas od utjecaja slobodnih radikala, a rajčici daje prepoznatljivu boju
- Redovito uživanje u rajčici može pomoći sniziti rizik od krvožilnih bolesti za 25 posto! Krcata je vitaminom C, vitaminima B, E i K. Bogat je izvor kalija, natrija, magnezija, kalcija i željeza
- Rajčica ima malu energetsku vrijednost (samo 18 kcal na 100 grama), a sadrži čak 94 posto vode, 2,63 posto ugljikohidrata, 0,88 posto bjelančevina, 0,2 posto masti i 1,2 posto dijetalnih vlakana
Pripremite maštovite ljetne recepte s rajčicom
Izvor: Moje zdravlje/Karmen Pužar