Veganska prehrana isključivo je biljnog podrijetla, no prepuna raznolikosti okusa i mirisa, a vegani pritom uživaju u istim jelima i okusima na koje su naviknuli, uključujući veganske varijante tradicionalnih jela poput sarmi, kobasica, lazanja, pizza, odrezaka, … no sve od sastojaka biljnog podrijetla.
Donosimo vam prijedlog ručka po ukusu vegana. Pripremite ukusnu juhu od rajčice, ragu i fini desert!
1. Predjelo – Juha od rajčice s malim knedlama
Sastojci:
- 1 kg rajčice
- šećer
- svježi bosiljak
- maslinovo ulje
- sok od jednog limuna
- 2 žlice margarina
- 1 žlica glatkog brašna za zapršku
- 2 velika brašnasta krumpira
- 1 šaka brašnastog krumpira
- 1 šaka škrobnog brašna, oštro brašno, sol i papar
Priprema: Rajčice narezati na četvrtine, prepeći na maslinovom, ulju i pirjati minutu., dok ne postanu mekane. Usitniti ih štapnim mikserom. Pripremiti manju količinu zaprške (margarin rastopiti u tavi i miješajuči dodavati brašno, pržiti oko 1 minutu) i dodati usitnjenoj rajčici. Začiniti s malo šećera, soli i papra te limunovim sokom i bosiljkom.
Knedle: Krumpire skuhati, protisnuti kroz drobilicu za krumpir i posoliti. Umijesiti škrob od krumpira i brašna i oblikovati male knedle. Skuhati u slanoj vodi i ubaciti u juhu.
Glavno jelo – Ragu od seitana i graška
Sastojci:
- 150 g svježeg seitana
- ulje
- 250 g graška
- glatko brašno
- 2 žlice kapara
- juha od povrća, margarin, sol, papar
Za knedle:
- 300 g suhe žemlje, narezane na sitne komade
- 150 g margarina
- 1 svežanj peršina
- 1 muškatni oraščić
- 80 g oštrog brašnastog
- ½ l sojinog mlijeka
- sol
Priprema: Seitan začiniti solju i paprom i popržiti na ulju. Staviti na stranu. Od dvije žlice margarina i jedne žlice glatkog brašna napraviti zapršku. Dodavati juhu od povrća dok se ne dobije kremasti umak. U umak dodati komadiće seitana, sitno nasjeckane kapare i kuhani grašak.
Knedle: U zdjelu staviti komadiće suhe žemlje i preliti s rastopljenim margarinom i ugrijanim sojinim mlijekom. Posoliti, posuti ribanim muškatnim oraščićem i pomiješati sa sjeckanim peršinom i brašnom. Mokrim rukama oblikovati knedle i kuhati na pari, nikako u vodi. Smjesa za knedle ne smije biti prečvrsta, a gustoća ovisi o količini brašne. Skuhane knedle dodati u ragu.
Desert – Torbice s marmeladom
Sastojci:
- ½ krumpira
- ½ staklenke marmelade
- griz
- krušne mrvice
- margarin
- šećer u prahu
- sol
Priprema: Krumpire skuhati, oguliti, protisnuti kroz drobilicu za krumpir i ostaviti da stoje 1-2 sata. Posoliti i dodati brašno i griz u istim omjerima, nekoliko kapi vode i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto razvaljati, istisnuti krugove i u svaki staviti žličicu marmelade. Preklopiti tako da se dobije polumjesec, a rubove dobro stisnuti. Staviti u kipuću, lagano posoljenu vodu. Kuhati na laganoj vatri dok ne isplivaju i ocijediti. Otopiti margarin, dodati krušne mrvice i šećer u prahu te prepeći. Torbice uvaljati u krušne mrvice, posuti šećerom u prahu i poslužiti vruće.
Dobar tek!
Foto: Shutterstock
Izvor: “Mljac”/Udruga Prijatelji životinja
Ana Abrahamsberg