Umjesto da se odričete užitka u jelu, izbalansirajte svoju prehranu tako da u nju uključite što više namirnica što sadrže obilje raznovrsnih vitamina, minerala, aminokiselina i drugih esencijalnih tvari, kao i takozvane balastne tvari koje pročišćuju tijelo i poboljšavaju probavu. Jednom tjedno odaberite neki od ponuđenih prehrambenih “dana” ili više njih kombinirajte kroz tjedan.
Dan grejpa
Doručak: grejp s lješnjacima
- 1 crveni grejp
- 1 žličica sjeckanih lješnjaka
- 1 žličica meda
Priprema: Roštilj ili pećnicu zagrijte na 250°C. Grejp prepolovite i oštrim nožem odvojite meso od kore tako da se može izvaditi žlicom. Lješnjake pomiješajte s medom i premažite polovice grejpa. Grejp kratko zapecite u pećnici na gornjoj rešetki ili na roštilju. Odmah poslužite.
Međubrok: 1 svježi grejp
Ručak: salata od grejpa i cikorije
- 1 manja glavica cikorije
- 1/2 svežnja rikule
- 1 ružičasti grejp
- 4 kuglice mozzarelle
- 2 tanke kriške tvrdog kozjeg sira
- 1 žličica sezamovih sjemenki
- 1 žlica limunova soka
- 1 žličica hladno prešanog maslinova ulja
- 1 žličica lanenog ulja
- 1 pecivo od integralnog brašna
- sol, papar
Priprema: Cikoriju očistite, raspolovite, izrežite korijen i operite listove. Rikulu operite i ostavite da se ocijedi. Grejp ogulite i razdijelite na kriške. Mozzarellu ocijedite. Obje vrste sira narežite na komadiće. Sezam popržite na tavi bez masnoće. Pomiješajte limunov sok, sol i papar s pola količine prženog sezama i dodajte ulje. Salatu začinite preljevom, pospite preostalim sezamom i poslužite s integralnim pecivom.
Međubrok: 1 svježi grejp
Večera: salata od grejpa i kruške
- 1 grejp
- 1 kruška
- sok pola naranče
- 1 žličica hladno prešanog sezamova ulja
- 1 kriška integralnog kruha
- sol, papar
Priprema: Grejp ogulite, krušku operite pa sve narežite na kockice. Prelijte narančinim sokom i uljem. Sezam popržite u tavi bez masnoće i pospite po voću. Salatu po želji začinite s malo papra i soli te poslužite s integralnim kruhom.
Dan žitarica
Doručak: topla kaša
- 150 ml rižina ili zobena mlijeka
- 5 žlica rižinih ili zobenih pahuljica (integralnih)
- 1 žlica hladno prešanog ulja (dobar je izbor ulje pšeničnih klica) ili 1 žličica maslaca
- cimet
- korijandar
- rižin slad
Priprema: Mlijeko zagrijte, uspite pahuljice i kratko prokuhajte. Dodajte ulje ili maslac, pa začinite cimetom, korijandrom i sladom.
Međuobrok: 1 komad sezonskog voća po izboru
Ručak: špageti s umakom od rajčice
- 50 g špageta od integralnog brašna
- 1 mala glavica luka
- pola režnja češnjaka
- 50 g bukovača
- 2 rajčice
- 3 žlice hladno prešanog maslinova ulja
- po 1 žlicu sjeckanog peršina i bosiljka
- sol, papar
Priprema: Špagete skuhajte u slanoj vodi. Luk oljuštite i nasjeckajte na kockice. Bukovače očistite i nasjeckajte. Rajčice prelijte vrućom vodom, oglulite i narežite na kockice. Ulje zagrijte u tavi, dodajte luk, češnjak i gljive te kratko popržite. Dodajte rajčice, začinite peršinom i bosiljkom, paprom i solju te pustite da zakuha. Špagete ocijedite i poslužite s umakom.
Međuobrok: 1 komad sezonskog voća po izboru
Večera: integralni kruh sa sirom i šunkom
- 2 kriške integralnog kruha
- 1 žličica maslaca
- 2 kriške nemasnog sira
- 2 kriške nemasne kuhane šunke
- 1/2 svježeg krastavca
Priprema: Kriške kruha namažite maslacem, gore stavite sir i šunku i poslužite s krastavcem.
Dan salate
Doručak: slatko pecivo
- 1 integralno pecivo
- pola žličice maslaca
- 1 žlica pekmeza
Pecivo razrežite i premažite maslacem i pekmezom.
Međuobrok: 1 čaša nemasnog jogurta sa 2 žlice bobičastog voća
Ručak: Šarena salata s tunjevinom
- 1/2 male glavice kristalke
- 1/2 glavice crvenog radiča
- 1/2 glavice zelene salate
- 5 mini rajčica
- 1 kriška kuhane šunke
- 1 kriška tvrdog kravljeg sira
- 1 mala konzerva tunjevine bez ulja
- 1 tvrdo kuhano jaje
- 2 žlice octa (najbolje balzamičnog)
- 5 žlica hladno prešanog maslinova ulja
- 1 žlica lanenog ulja
- mljeveni papar
Priprema: Salate očistite, operite, natrgajte na manje komade. Rajčice operite i raspolovite. Šunku stavite na sir, smotajte i narežite na uske ploške. Ribu ocijedite, jaje ogulite i razrežite na osam dijelova. Salatu složite na tanjur, a potom po salati poslažite rajčice, ploške šunke i sira, ribu i jaje. Od octa, ulja i papra načinite preljev za salatu.
Međuborok: 1 komad sezonskog voća po izboru
Večera: rikula s dinjom i šunkom
- 1/2 manje dinje
- 1/2 svežnja rikule
- 1/2 svježeg krastavca
- 1 žlica pinjola
- 1/2 naranče
- 1/2 žličice javorova sirupa
- po 1 žličica suncokretova i lanena ulja
- 8-10 listova svježeg bosiljka
- 2 kriške šunke
- sol, papar
Priprema: Dinju očistite i narežite na kockice. Rikulu operite i rastavite na listove. Krastavac narežite na tanke ploške. Pinjole popržite u tavi bez masnoće. Naranču iscijedite pa sok pomiješajte sa solju, paprom, sirupom i uljem. Natrgajte listiće bosiljka. Šunku narežite na kockice. Sve sastojke složite na tanjur, prelijte umakom, pospite bosiljkom i šunkom.
Dan kupusnjača
Doručak: integralno pecivo sa sirom
- 1 integralno pecivo (odličan je izbor ono od pirova brašna)
- 1/2 žličice maslaca
- 1 kriška nemasnog sira
- 1 kiseli krastavac
Priprema: Pecivo prerežite, namažite maslacem, gore stavite sir i ukrasite krastavcem.
Međuobrok: čaša povrtnog soka ili komad sezonskog voća po izboru
Ručak: salata od crvenog kupusa s kozjim sirom
- 1/3 manje glavice crvenog kupusa
- 1 mala glavica luka
- 2 žlice crnog vinskog octa
- 3 žlice povrtnog temeljca
- 1/2 žličice senfa
- 1/2 žličice meda
- 4 suhe šljive
- 1/2 svežnja vlasca
- 2 žlice orahova ulja
- 50 g blagog kozjeg sira
Priprema: Kupus očistite i izrežite središnji dio. Kupus naribajte u zdjelu i posolite morskom solju. Luk oljuštite, sitno nasjeckajte i dodajte kupusu. Ocat i temeljac kratko zagrijte, začinite senfom, medom i paprom. Vrućom mješavinom prelijte kupus. Poklopite da odstoji dva sata. Šljive očistite od koštica i narežite na komadiće. Vlasac operite i nasjeckajte. Malo vlasca ostavite sa strane. Šljive, vlasac i ulje umiješajte u kupus i posolite. Sir narežite na kockice. Salatu stavite na tanjur i ukrasite preostalim vlascem.
Međuobrok: čaša povrtnog soka ili komad sezonskog voća po izboru
Večera: kelj pupčar s parmezanom i pinjolima
- 250 g kelja pupčara
- 1/2 glavice luka
- 30 g maslaca
- 2 žlice kiselog
- 50 g ribanog parmezana
- 1 žlica pinjola
- 1 žlica kosanog peršina
- muškatni oraščić
- sol, papar
Priprema: Kelj pupčar operite i očistite. Središnji tvrdi dio zarežite u križ. Luk oljuštite i narežite na kockice. Maslac zagrijte u tavi i na njemu popržite luk da dobije zlatnožutu boju. Dodajte kelj pupčar, kratko pirjajte i ulijte 1/2 l vode. Poklopite i pirjajte oko 7 minuta. Tavu maknite s vatre, začinite kelj vrhnjem, solju, paprom i pinjolima te pospite peršinom.
Dan krumpira
Doručak: pjena od banana
- 1 banana
- 3-4 žlice narančina soka
- 150 g nemasnog svježeg sira
- 2 žlice zobenih pahuljica (integralnih)
Priprema: Bananu ogulite i zgnječite. Dodajte narančin sok i svježi sir pa dobro izmiješajte. Umiješajte zobene pahuljice i poslužite.
Međuobrok: 200 g lagano zasoljenih krumpira kuhanih u ljusci
Ručak: seljački omlet sa salatom
- 2 krumpira srednje veličine
- 1 glavica luka
- 50 g salate
- 2 žlice hladno prešanog suncokretova ulja
- 2 jaja
- 1 žličica voćnog octa
- 1 žlica hladno prešanog maslinova ulja
- 1 žličica hladno prešanog lanena ulja
- 1 žlica kosanog vlasca
- papar, mljevena paprika
Priprema: Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške. Luk oljuštite i nasjeckajte. Rajčicu prelijte vrućom vodom, ogulite i narežite na kockice. Salatu operite i osušite. Ulje zagrijte u tavi i na njemu popržite krumpir. Dodajte luk i rajčice pa sve zajedno pržite oko 5 minuta. Jaja izmiješajte s paprom i mljevenom paprikom te prelijte preko krumpira. Pržite na laganoj vatri. Krumpir povremeno okrenite. Od octa i preostalog ulja umiješajte marinadu i njome prelijte salatu.
Međuobrok: 200 g lagano zasoljenog krumpira kuhanog u ljusci i 1 mala jabuka
Večera: krumpir sa svježim sirom i začinskim biljem
- 1 veliki krumpir
- 100 g nemasnog svježeg sira
- 4 žlice mineralne vode
- 4 rotkvice
- 1 žličica kosanog vlasca
- 1 žlica svježeg začinskog bilja
- mljevena paprika, kim (kumin)
Priprema: Krumpir dobro operite i oko 20 minuta kuhajte u ljusci, u lagano zasoljenoj vodi kojoj ste dodali malo kima. Sir pjenasto umutite s mineralnom vodom. Rotkvice očistite, nasjeckajte i zajedno s vlascem, začinskim biljem i mljevenom paprikom umiješajte u sir. Krumpir i sir stavite na tanjur i poslužite.
Dan jabuka
Doručak: salata od jabuka i badema
- 2 jabuke
- 1/2 šake badema (po želji s kožicom ili blanširanih)
- limunov sok
Priprema: Jabuke temeljito operite, očistite od sjemenki i narežite na tanke kriške. Prelijte limunovim sokom i posipajte nasjeckanim bademima.
Međuobrok: 1 velika jabuka
Ručak: Juha od krumpira i povrća
- 1 krumpir srednje veličine
- 1 mrkva
- 1/2 poriluka
- 1/2 celerova korijena
- po prstohvat svježe mljevenog muškatnog oraščića i mažurana
- 1 žlica povrtne juhe iz vrećice
- Komad đumbira dužine 1 cm
- 1 žličica kosanog peršina
Priprema: Krumpir operite, ogulite i narežite na kockice. Mrkvu, poriluk i celer također očistite i narežite na kockice. Povrće stavite u pola litre kipuće vode i kuhajte 10-ak minuta. Juhu maknite sa štednjaka, dodajte začine, juhu iz vrećice i naribani đumbir. Pospite peršinom i poslužite.
Međuobrok: 1 velika jabuka
Večera: kruh s jabukom i hrenom
- 100 g nemasnog svježeg sira
- 3-4 žlice mlijeka
- 1 jabuka
- 1 žlica svježe naribanog hrena
- 2 male kriške integralnog kruha
- 1 žličica kosanog peršina
- prstohvat soli
Priprema: Sir pomiješajte s mlijekom. Jabuku dobro operite, očistite od koštica i naribajte u sir. Začinite hrenom i solju. Kriške kruha namažite sirom i pospite svježe kosanim peršinom.
I.V.