Jedna od najboljih stvari vezana uz jesen je veliki odabir namirnica i začina koje opuštaju i oduševljavaju svojom aromom. Odlučite li se za upotrebu đumbira, znajte da on poboljšava cirkulaciju, probavu, pomaže kod nadutosti, jutarnjih mučnina, te odgađa i smiruje simptome prehlade.
Đumbir će svakom jelu dati aromatični, osvježavajući, pomalo pikantan okus, a vašem zdravlju pruža:
- vrlo umirujuće djelovanje na sve organe, posebno na probavni trakt. Oni koji pate od sindroma iritabilnog crijeva sa simptomima nadutosti mogu popiti đumbir prokuhan u vreloj vodi. Takav napitak najbolje je popiti ujutro na prazan želudac jer će poboljšati rad crijeva.
- jedno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine pokazalo je kako je đumbir kod bolnih menstrualnih grčeva jednako učinkovit kao i ibuprofen.
- istraživanje sveučilišta Brigham Young utvrdilo je kako on djeluje na organizam bolje od većine lijekova protiv mučnine.
Mrkva i đumbir su odlična kombinacija, a u nekim zemljama uobičajena. Donosimo vam recept za juhu sa ove dvije namirnice, a ako dodate bijelog luka, vaš imuno sistem će biti zaštićen od naleta virusa i bakterija.
Juhu ćete pripremiti brzo, a dobra je vijest da ju možete i zamrznuti pa podgrijati kada osjetite potrebu za toplim obrokom.
Potrebni sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 mali crveni luk, narezan na sitno
- komad svježeg đumbira (širine oko 4 cm), oguljenog i naribanog
- 1 režanj bijelog luka, narezanog
- 6 šalica povrtnog temeljca
- 8 mrkvi narezanih na kolutove
- sok jedne limete
- 1 šalica jogurta
- sol, papar i peršin
Priprema: Zagrijte ulje na tavi, smanjite vatru, dodajte luk te pirjate dok ne omekša. Dodajte bijeli luk i đumbir, pirjajte jednu do dvije minute.
Pojačajte vatru, dodajte mrkvu te u posudu dodajte povrtni temeljac i pustite da zavrije. Smanjite vatru i ostavite da se sve kuha otprilike 25 minuta.
Maknite posudu s vatre i ostavite sve da se malo ohladi. U nekoliko navrata smjesu stavite u blender i dobro izmiksajte, prebacite sve u veliku posudu i ostavite da se ohladi u hladnjaku najmanje 2 sata, prenosi health.com
Prije posluživanja, pomiješajte sok od limete i jogurt te začinite po želji. Poslužite hladno!
Dobar tek!
Foto: shuttertsock
Ana A.