Rijetko tko poželi okusiti prednosti prehrane bez glutena, u najvećem broju slučajeva se radi o osobama koje boluju od celijakije ili su pak preosjetljivi na gluten. No mi vam danas donosimo recept za prefini kolač od kokosa u kojem će uživati i cijela vaša obitelj.
Recept je za vas pripremila Adrijana Bručić koja je zbog intolerancije na gluten morala naučiti pripremati jela bez glutena. Kako i sama kaže, nije bilo jednostavno ali danas već ponosno predstavlja svoje recepte i znanje o bezglutenskoj prehrani na svom blogu.
Božićni kolač od kokosa Adrijana opisuje ovako: “Veliki sam ljubitelj kokosa u svim kolačima, pa je baš iz tog razloga nastala ova ljepotica, od milja zvana Kokolina. Posebnost ovog kolača je savršen okus, a bez da sadrži rafinirane šećere, gluten te mlijeko.”
Božićna Kokolina
Sastojci:
4 jaja
- 80 grama kokos ulja (vagala sam ga u krutom stanju)
- 112 grama kokos brašna (oboljeli od celijakije isključivo deklarirano kokos brašno gluten free)
- 70 grama kokos šećera
- 240 ml kokos mlijeka
- 10 grama praška za pecivo
Priprema: Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i posebno istucite čvrsti snijeg od bjelanjka. Suhe sastojke pripremiti kokos brašno i prašak za pecivo. Zatim istući žumanjke sa kokos šećerom dok ne dobijete kremasto pjenastu masu. Kokos ulje rastopiti i dobro ohladiti, pripremiti mlijeko te ga polagano dodavati u smjesu. Postepeno dodajte kokos brašno i prašak za pecivo. Na kraju lagano kuhačom umiješati čvrsti snijeg kojeg ste prethodno napravili. Smjesa je gusta pa je razmažete u kalup u koji ste stavili papir za pečenje. Kalup je promjera 26 cm. Peći na 175 stupnjeva, 20 minuta (ovisi o jačini pećnice).
Savjet: Po želji možete premazati kolać kokos uljem te posipati kokos mrvicama. Ako ste ljubitelj čokolade, kolać možete premazati rastopljenom čokoladom te naknadno posipati kokos mrvicama.
Dobar Tek!
Ana Abrahamsberg
Imamo i recept za prefine božićne bezglutenske kruščiće