Kad čujemo riječ brašno, odmah pomislimo na ono od pšenice, ali postoje odlična alternativna rješenja za pripremu vaših omiljenih jela, a jedno od njih je i brašno od badema.
Ako ugledate bademovo brašno na polici dućana, ne uzimajte ono koje vam je pri ruci, nego pročitajte što piše na ambalaži jer badem koji je blanširan prije daljine obrade slovi kao puno zdraviji odabir. Sadrži malo šećera, a ne sadrži gluten. Prepun je željeza, magnezija, riboflavina, vitamina E te kalcija.
Dobrobiti bademovog brašna
Bilo da ste na dijeti ili jednostavno želite jesti zdravije, evo zašto biste trebali uključiti bademovo brašno na dnevni meni
Ne sadrži gluten
Za razliku od običnog brašna, ovo ne sadrži gluten pa će odgovarati svima koji pate od celijakije ili intolerancije na gluten.
Prepun je makronutrijenata
Brašno od kvinoje i kokosa su svakako zdravija opcija i mnogima jako ukusan odabir , ali brašno od badema je nešto što biste ipak trebali probati. Blanširani badem je prava riznica makronutrijenata pa ga to čini savršenim izvorom ugljikohidrata, proteina i zdravih masnoća. ¼ šalice ovako obrađenog badema sadrži 4.6 g ugljikohidrata, 5.2 g proteina te 3 g polinezasićene masne kiseline, koje štite naš mozak i srce. Ugljikohidrati su izvor energije potrebne za rad mozga.
Bogat je vitaminima i mineralima
Vitamini i minerali poznati su “podizači” imuniteta, a trebamo ih dobivati iz prirodnih namirnica jer su najučinkovitiji upravo onda kada se uzimaju u prirodnom obliku jer se tada radi o savršenom balansu i međusobno se nadopunjuju. U 100 g badema nalazi se 140 posto preporučene dnevne količine mangana, 75 posto magnezija, 60 posto bakra, 50 posto fosfora, 130 posto vitamina E i 51 posto vitamina B.
Odlično se kombinira s drugim zdravim namirnicama
Bademovo brašno se izvrsno slaže s namirnicama poput voća, povrća, jaja, kokosovog mlijeka, agave, meda, crvenog mesa, peradi, ribe, kukuruzom i graškom. Možete ga također dodati palačinkama, kolačima i ostalim pecivima.
Bademovo brašno možete napraviti i sami
Ako imate problema s pronalaskom odgovarajućeg bademovog brašna, sasvim ga je jednostavno napraviti u vlastitoj kuhinji. Blanširajte ga tako da neoguljeni badem stavite u posudu te ga prelijete kipućom vodom. Ostavite ga tako pet minuta. Nakon što ste bademe izvadili iz vode, ostavite ih da se potpuno osuše te ih, malo po malo, stavljate u blender i miksajte maksimalno 7 sekundi kako ne biste dobili maslac.
Ana A.
Foto: Shutterstock
Napravite sami kokosovo mlijeko – uštedite novac i kontrolirajte sastojke
Na dijeti ste? Ovim trikom prepolovite broj kalorija u riži