U malim količinama, granola žitarice gode zdravlju, pružajući organizmu brojne zdravstvene prednosti (visoka razina vlakana i nezasićenih masti koje snižavaju kolesterol).
Granola se odnosi na kombinaciju zobenih pahuljica, oraha, meda, suhog voća i sličnih dodataka po vašem izboru. Ova kombinacija se obično prži dok ne postane hrskava. Smjesa se tijekom pečenja mora miješati kako se žitarice ne bi zalijepile, a možete joj dodati i suho voće.
Sastojci:
- 300 g zobenih pahuljica i suncokretovih sjemenki (pomiješano, ali više zobenih pahuljica)
- 150 g nasjeckanih oraha/lješnjaka/badema
- 100 ml ulja
- 120 ml meda
- 80 g grožđica ili sušenih brusnica
- cimet i đumbir u prahu
- kokos (količina po želji)
Priprema:
Pomiješajte zobene pahuljice, suncokretove sjemenke, orahe (ili lješnjake i bademe). Dodajte ulje i med. Promiješajte da se sve sjedini i istresite na protvan prekriven papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 150°C, povremeno miješajući (ovisi i o jačini pećnice, ako jako peče, možda će trebati i smanjiti vrijeme pečenja, sastojci moraju poprimiti zlatno smeđu boju).
Pečenu granolu izvadite iz pećnice.
Posipajte ju kokosom, cimetom i đumbirom u prahu i dodajte grožđice. Kako se hladi, granola se stvrdnjava, no samo ju razlomite prstima i spremite u zatvorenu posudu (drži sigurno tjedan dana). Granolu možete pomiješati sa svojim domaćim voćnim jogurtom!
Pročitajte i ove genijalne recepte za zobenu kašu!
Ovi recepti su dio Akademije zdravog kuhanja koju organiziraju portal Ordinacija.hr, Centar za kulturu prehrane i Interspar Hrvatska, tijekom koje su polaznici učili kako izraditi jela bez laktoze i glutena.
G. Horvat