Orahnjača i makovnjača tradicionalni su blagdanski kolači, no ne samo u Hrvatskoj, već i diljem Istočne Europe.
Ove “rolade” s makom i orahom prisvojili su si i Ukrajinci i Mađari i Poljaci, a recepti se osim u nazivima, razlikuju i tek u sitnicama pri pripremi. U Mađarskoj se nazivaju beiglima, u Njemačkoj i Austriji su štrudle, dok se u Poljskoj orahnjača naziva Dios, a makovnjača Makowiec. Bez obzira na naziv, na kraju je rezultat uvijek isti, a to su prefini blagdanski kolači koje voli cijela obitelj.
Ove godine umjesto tradicionalne pripreme orahnjače i makovnjače, pripremite vegansku verziju i uvjerite se da su ovi kolači doista ukusni na sve načine.
Tijesto
Sastojci za kvasac:
- 2 pakovanja instant suhog kvasca
- 3.5 dcl toplong sojinog mlijeka
- 15 g šećera
Priprema:
Pomiješajte navedena tri sastojka i pustite da odstoji 15 min.
Sastojci za tijesto:
- 240 g brašna
- 8.5 g soli
- 30 g šećera
- 3.5 dcl sojinog mlijeka
- mljeveni orasi
- mak
Priprema:
Dodajte navedene sastojke mješavini s kvascom koja je odstajala 15 minuta. Pomiješajte i zatim mijesite barem 5 minuta. Stavite ju u slabonauljenu posudu, pokrite s krpom i ostavite da raste sat do dva, odnosno dok se ne poveća dvostruko. Za to vrijeme pripremite nadjeve.
Orahnjača
Nakon što je tijesto naraslo, razvijte dio tijesta do željene većine i debljine te na njega ravnomjerno rasporedite mljevene orahe. Pažljivo zalijte orahe s malo toplog sojinog mlijeka, kako orasi ne bi bili presuhi. Tijesto zarolajte.
Također možete pomiješati orah sa sojinim mlijekom i malo šećera u zasebnoj posudi, dok ne dobije teksturu koju ćete zatim moći samo nanijeti na razvaljano tijesto.
Makovnjača
Za makovnjaču upotrijebiti preostali dio tijesta te jednako mak rasporedite po razvaljanom tijestu. Mak mnogi kombiniraju s šećerom, a možete ga prelijiti također sa sojinim mlijekom ili rumom. Tijesto zarolajte.
Također možete smjesu za nadjev makovnjače pripremiti u zasebnoj posudi.
Obje role stavite na papir za pečenje, a možete ih i premazati s malo sojinog mlijeka. Pećnicu ugrijte na 180-200°C i ostavite da se peče između 40 i 50 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju.
Foto: Shutterstock
G. H.