Mrkva našem organizmu pruža puno zdravstvenih dobrobiti, obnavlja oštećene stanice, održava kožu zdravom, dobar je antiseptik za porezotine, čuva vid, regulira krvni tlak i još mnogo toga.
Znate li da povrće koje prije kuhanja nismo narezali, sadrži 25% više antikancerogenih sastojaka od povrća koje je prvo narezano, a zatim skuhano? Osim što zadržava hranjive sastojke, cijelo kuhano povrće ima i znatno bolji okus. Cijela kuhana mrkva ne ispušta sve svoje šećere u vodu, tako da zadržava pomalo slatkast okus. Saznajemo koje se još zanimljive priče vežu za ovu namirnicu…
Zašto piti sok od cikle? Snižava tlak, čisti organizam, podiže energiju…
Zanimljive činjenice o mrkvi
- Ako se jede sirova mrkva će organizam namiriti kalijem, kalcijem, željezom i cinkom, koji se djelomično gube kuhanjem
- Mrkve su se prvo uzgajale zbog lišća i sjemena, a ne zbog korijena koji je danas omiljena namirnica.
- Mrkva je originalno bila bijele, ljubičaste i crne boje, a današnja boja je nastala selektivnim uzgojem u Nizozemskoj kako bi se odala počast kraljevskoj obitelji “House of Orange” narančastom bojom.
Holtville, mjesto u Kaliforniji, se naziva glavnim gradom mrkve u svijetu te u čast ove namirnice svake godine održavaju festival.
- Samo je jedan šaka baby mrkve dovoljna količina povrća koju biste trebali unijeti u organizam tijekom dana.
- Mrkve su jedan od najboljih izvora vitamina A koji je važan za zdravlje kostiju, zuba, vida i kože.
- Mrkve sadrže velike količine šećera zbog čega slove za najbolji međuobrok koji će vam dati i energije.
- Tijekom života osoba u prosjeku pojede 10, 866 mrkvi
- Jedna čaša mlijeka sadrži jednaku količinu kalcija kao 9 mrkvi.
- Baby mrkve ne postoje; radi se o običnim mrkvama koje su prošle kroz preradu kako bi poprimile savršen oblik male mrkve.
Važno je dodati kako istraživanja (objavljena u on-line izdanju Archives of Internal Medicine) otkrivaju da ovo povrće obiluje alfa-karotenom, djeluju kao antioksidanti, protiveći nastanku kancerogenih oboljenja. Mrkva je bogata vitaminima A i C u obliku beta-karotena poznatog po stimulaciji proizvodnje bijelih krvnih zrnaca koji pak pomažu u organizmu u borbi protiv kancerogenih stanica.
5 savjeta za podizanje imuniteta – uživajte u zimi bez prehlade i gripe
Jedite mrkvu što češće, a ona će pomoći vašem zdravlju!
Kušajte bezglutensku pitu s jabukama, mrkvama i zobi
Otkrijte kako uživati u omiljenoj grickalici Zekoslava Mrkve
Ana A.
Foto: Shutterstock