Saccharomyces boulardii je vrsta kvaščevih gljivica koju je prvi put izolirao francuski znanstvenik Henri Boulard iz tropskih biljaka liči i mangostina. U medicini se koristi kao probiotik u svrhu liječenja i prevencije gastrointestinalnih poremećaja.
Saccharomyces boulardii je vrsta kvaščevih gljivica koju je prvi put izolirao francuski znanstvenik Henri Boulard iz tropskih biljaka liči i mangostina. U medicini se koristi kao probiotik u svrhu liječenja i prevencije gastrointestinalnih poremećaja.
Kako djeluje ovaj probiotik?
Mehanizam djelovanja ovog probiotika leži u regulaciji crijevne mikrobne homeostaze, interferenciji sa sposobnošću patogena da koloniziraju i inficiraju sluznicu crijeva, podešavanju lokalnih i sistemskih imunosnih odgovora, stabilizaciji funkcije gastrointestinalne barijere i indukciji enzimske aktivnosti koja omogućuje apsorpciju hranjivih tvari. Učinkovit je u smanjenju trajanja akutnog proljeva i liječenju gastroenteritisa kod djece, prevenciji proljeva izazvanog korištenjem antibiotika u djece i odraslih, te putničkog proljeva.
Primjena ovog probiotika u pacijenata s Crohnovom bolesti pokazala je značajno smanjenje u propusnosti crijeva, čime se smanjuje rizik bakterijske translokacije, dok je u pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva primijećen pozitivan učinak na kvalitetu života i simptome bolesti.
S. boulardii može smanjiti i relaps u pacijenata s učestalim Clostridium difficile uzrokovanim infekcijama te može biti učinkovita u sekundarnoj prevenciji. S. boulardii značajno smanjuje nuspojave eradikacijske terapije H. pylori uključujući proljev i mučninu. Također, primjenom S. boulardii probiotika u HIV pozitivnih pacijenata primijećen je značajan porast u stopi oporavka vezanih uz proljev u IV stadiju bolesti. Novija istraživanja upućuju na pozitivan učinak ovog probiotika kod infekcija parazitima poput amebijaze, giardijaze i blastocistoze.
Postoje li štetni učinci?
Iako u dosadašnjim istraživanjima nisu primijećeni štetni učinci primjene S. boulardii, pokazalo se da može povećati rizik od komplikacija kod imunokompromitiranih pacijenata, te pacijenata na totalnoj enteralnoj prehrani. Najozbiljnija komplikacija je fungemija, a smatra se da je uzrokovana translokacijom u probavnom sustavu ili kontaminacijom centralnog venskog katetera s ruku zdravstvenih djelatnika. Fungemija sa S. boulardii se može učinkovito liječiti antimikoticima. Ipak, primjena probiotika S. boulardii je sigurna za zdravu populaciju i fungemija sa S. boulardii nije primijećena u imunokompetentnih pacijenata.
U koliko vas zanimaju slične rasprave i komentari renomiranih domaćih i stranih stručnjak iz područja prehrane i srodnih znanosti priključite se 5. Međunarodnom Kongresu Nutricionista od 17. do 19. studenog 2017. u hotelu Panorama Zagreb, a prijaviti se možete putem službene web stranice.
Autor: Anamarija Švagelj, mag. nutr.
Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma