Što će se dogoditi ako krivim redoslijedom nanosite proizvode za njegu lica? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Što će se dogoditi ako krivim redoslijedom nanosite proizvode za njegu lica?

Uz bezbroj savjeta o tome kako brinuti i koži lica teško je razaznati koji su savjeti provjereni od stručnjaka.

Upravo oni kažu kako je važno pravilno nanositi proizvode jer se možete suočiti s vrlo neugodnim posljedicama, od reakcija na kemikalije do pojave prištića. 

Novi je hit na društvenim mrežama koji pojašnjava kako je trend nanositi preparate za njegu kože lica obrnutim redoslijedom pa tako navode da ako želite da vam koža bude sjajna, odmah nakon umivanja nanesete kremu za lice. Evo što o tome kažu dermatolozi. 

Što znači obrnuto nanošenje proizvoda?

Trik je u tome da odmah nakon što ste očistili lice nanesete hranjivu kremu a toner dolazi zadnji, uz tvrdnju ako posvetite ovakvoj njezi 15 minuta vaša će koža biti sjajna i lijepa. 

Zašto je važno kojim redoslijedom nanosimo preparate za njegu kože? 

Redoslijed je važan jer govori što se kada nanosi na lice, a to će na kraju utjecati na izgled kože jednom kad dovršite dnevnu rutinu njege, pojasnila je kozmetičarka i kemičarka Shuting Hu. To bi značilo da ako nanosite proizvode krivim redoslijedom, mogli biste stvoriti barijeru na koži i prevenirati da važni sastojci u nju prodru. 

Kako se pravilnim redoslijedom nanose kozmetički proizvodi?

“Ne radi se o samo o jednom pristupu, ali je važno ujutro zaštiti kožu faktorom i vitaminom C, a navečer možete koristiti sastojke poput retinola kako bi se popravila šteta nastala tijekom dana. Ustvari bi se proizvodi trebali koristiti prema veličini molekule sadržaja, od najmanje do najveće, što znači da proizvodi poput seruma i tonera moraju ići prvi, a onda teže formule poput kreme ili maske”, savjetuje Dr. Dendy Engelman, dermatolog. 

Prvi je korak čišćenje lica kako bi se riješili svih nečistoća i ostataka proizvoda koje smo tijekom dana nanosili na lice ili prljavština koje su se nakupile tijekom noći. Koža koja nije čista će i puno slabije upijati proizvode. 

Jedan dio tijela prvi otkriva vaše prave godine, a nije u pitanju lice

Evo kako bi trebala izgledati idealna njega prema riječima dermatologinje Rine Allawh. 

Jutarnja njega: 

 • čišćenje
 • toner
 • serum
 • krema
 • krema oko očiju 
 • zaštitni faktor

Njega lica navečer: 

 • čišćenje
 • toner
 • piling (2 puta tjedno) 
 • serum
 • krema
 • krema oko očiju 

Ako odlučite isprobati trend obrnutog nanošenja preparata stručnjaci napominju da se neće dogoditi ništa osim što ćete možda kratko uživati u sjaju kože. Prema dermatolozima, nanošenje tonera na kremu neće napraviti ništa spektakularno jer će voda koja se nalazi u toneru ostati na koži. Radi toga ona može neko vrijeme izgledati sjajnija, ali efekt je kratkotrajan. 

Ako želite zdravo stariti, uvedite šest zanimljivih navika u jutarnju rutinu

Postoje li negativni efekti ako nanosimo preparate krivim redoslijedom? 

Kako će formule s malim molekulama, poput seruma, teže uči u kožu ako ga nanosite nakon kreme, dobrobiti njege padaju u vodu. Ut to ćete i potaknuti dodatno isušivanje kože  jer će krema stvoriti barijeru i prevenirati upijanje ostalih proizvoda. 
Dr. Allawh dodaje: ” Ako toner kojeg koristite sadrži i kiseline, postoji mogućnost da će se brže razgraditi proizvod kojeg ste nanijeli ranije i tako omogućiti sebumu da se nakuplja u porama, a tu su i mrtve stanice kože i bakterije – što pak može voditi do pojave prištića”. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo