Ljepota

Ljepota

Micelarna otopina – postoji 100 godina, a tek je danas hit

Shutterstock

Kada je lijepa i njegovana koža u pitanju, ne postoji kozmetički proizvod koji većina žena ne bi isprobala za dobar rezultat.

Kupaonički ormarići tako su krcati pjena za čišćenje lica, hidratantnih i anti-age krema, njegujućih maramica i brojnih drugih čuda. No jedan proizvod vrlo je brzo postao omiljen kada je čišćenje kože u pitanju i bez njega je njega kože i svakodnevna rutina žena postala gotovo nezamisliva – riječ je, naravno, o micelarnim otopinama.

Jeste li znali da stres utječe i na izgled kože? Evo kako

Stoljetni proizvod

Proizvod koji je “buknuo” posebice u zadnje vrijeme uvriježio se kao nešto obavezno u dnevnoj higijeni i njezi, dostupni su postali brojni brendovi različitih cijena, no ostalo je nedorečeno što je to zapravo micelarna otopina. Otkud se pojavio ovaj proizvod i kako je odjednom postao tako popularan?

Naime, nije riječ o kakvom novom trendu, nego o stoljetnom proizvodu u kozmetologiji.

Tako nam Anita Galić, mag. pharm., objašnjava da je micelarna otopina nastala u vrijeme kada je kvaliteta vode bila vrlo loša.

Micelarne otopine pojavile su se u vrijeme opskrbe izrazito tvrdom vodom u Francuskoj koja je bila problematična i gotovo neprihvatljiva za njegu kože te je smanjivala moć čišćenja sapunima i deterdžentima. Sama tehnologija micelarnih otopina razvijena je 1913. godine – ističe magistra i dodaje:

“Glavni akter svih micelarnih otopina su micelarne sfere. Najjednostavnije rečeno, micele su molekularne nakupine u obliku sfere koje na svojim različitim krajevima vole ili vodu (hidrofilni dio) ili masnoće (hidrofobni dio) te se nalaze u vodenoj otopini. Takve micele jako vole masnoću i nečistoću, a lako se uklapaju u vodu te ih kozmetička industrija upravo zbog tih svojstava danas obožava”, objašnjava predsjednica Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva.

Kupanje ili tuširanje? Ove činjenice olakšat će vam odluku!

Razvojem ovog proizvoda nastaje niz varijanti koje su, kako objašnjava magistra Galić, “obogaćen” različitim sastojcima ovisno o tipu kože i namjeni.

Razbijamo 8 najčešćih mitova o ljepoti

Obogaćena sastojcima

Kao primjer navodi uvođenje protuupalnih sastojaka u micelarne otopine za masnu i akneičnu kožu, sastojke protiv crvenila i vidljivosti kapilara u one za kožu sklonu rozaceji itd., a novi se proizvodi i dalje razvijaju.

Magistra Galić navodi, primjerice, gelove za umivanje s micelarnom tehnologijom, micelarno ulje, proizvode koji i čiste i djeluju protiv bora ili hipergimentacijskih mrlja.

O tome koja je vrsta optimalna, najbolje je savjetovati se s ljekarnikom ili dermatologom. 

Evo zašto biste trebali u kupku dodati jabučni ocat

Ivana Rimac Lesički

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo