Spremate se na wellness? Onda svakako izbjegavajte prejedanje i alkohol - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Spremate se na wellness? Onda svakako izbjegavajte prejedanje i alkohol

Wellness nije pomodarstvo, već potreba, a za mnoge i životni stil. Stresan način života današnjeg čovjeka jednostavno traži pojačanu briga o zdravlju, točnije održavanje tijela i duha zdravim.

Pritom se još i uživa, pa ne čudi što wellness i spa u svijetu spadaju u najbrže rastuće industrije. Kako ostati u dobroj kondiciji, fizički i mentalno relaksiran, dubokog unutarnjeg mira ili, ako je ravnoteža poremećena, kako sve to povratiti?

Pazite na svoje tijelo

Mogućnosti su praktički bezbrojne. Danas i većina hotela ima wellness i spa centre s obučenim terapeutima i savjetnicima, čije će upute oko tjelovježbe, prehrane… vrijediti i nakon odlaska iz wellnessa.

Beauty detoks: čišćenju organizma potrebno je pristupiti i izvana!

Dakako, najugodnije je i najučinkovitije kad je usluga kompletna, pa si čari wellnessa – masaže, saune, tople bazene, mirisne kupke, vježbe opuštanja… – priuštimo u paketu, u nekom od wellness-centara.

Na ponudu su već jednodnevni tretmani, vikend paketi, tjedni aranžmani… Već prema željama i, dakako, dubini džepa. Što dulje wellness predah potraje i što je paket bogatiji, to će dakako trebati posegnuti dublje u novčanik. Bez nekoliko stotina kuna, međutim, ne treba računati ni s jednodnevnim wellness-tretmanom. Pritom, valja znati da se ni u ove oaze mira i opuštanja ne može bez pripreme. Za početak, ako se dolazi prvi put ne treba se ustručavati to osoblju i reći. Također, nije ništa neobično izraziti želju ako imate preferencije vezano uz ženskog ili muškog terapeuta.

Što izbjegavati prije tretmana?

Prejedanje i alkohol prije tretmana, posebice prije odlaska u saunu, nisu preporučljivi, a pristojnost nalaže i diskretno korištenje mobitela, ako ga već nije moguće potpuno eliminirati.

Kupanje ili tuširanje? Ove činjenice olakšat će vam odluku!

Depilacija ili brijanje neposredno prije dolaska u wellness se, također, ne preporučuje jer koža može burno reagirati na vrućinu u sauni ili, recimo, na neko masažno ulje. Također, terapeuta treba obavijestiti o eventualnim zdravstvenim teškoćama vezanim uz cirkulaciju, tlak, srce i sl.

Oko svega što je nejasno i nepoznato, pak, slobodno treba pitati osoblje. Wellness i spa filozofija zagovara cjelovit pristup osobi, a ponuda se obogaćuje svakodnevno i običnom je čovjeku nemoguće sa svim tim biti u tijeku. Samo je raznih masaža, recimo, more. Najpopularnija je i najpoznatija opuštajuća masaža koju, uz sportsku i anticelulitnu, poznaje većina.

Zašto nam je potreban wellness?

No, tu su i sve popularnija shiatsu masaža, pa aromaterapija, masaža vulkanskim kamenjem, refleksologija, limfna drenaža, ayurvedska masaža, kraljevska s četiri ruke itd.

Ovako se Jennifer Aniston opušta nedjeljom!

Kakva god bila, svaka opušta i preporađa tijelo, a svaki wellness-tretman na svoj način pridonosi boljem psihičkom stanju, smanjenju umora, poboljšava raspoloženje i otklanja tjeskobu.

Dakako, wellness-tretmani pomažu i u razvijanju i usvajanju raznih zdravih navika prehrane, vježbanja i stila života, a mogu biti i jedan od alata za gubitak kilograma. Dobrobiti wellness načina života, dakle, nisu upitne, preostaje izabrati što kome odgovara.   

Napravite wellness u vlastitom domu

Radmila Kovačević

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo