Saznajte sve o kolagenu prije nego ga počnete uzimati - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Saznajte sve o kolagenu prije nego ga počnete uzimati

Shutterstock 309232775 (1)

Kolagen je najspominjaniji dodatak prehrani posljednjih godina i to ne potpuno bez razloga. No ima nekoliko sitnica koje trebate znati prije nego ga počnete uzimati.

Kolagen je najzastupljeniji tip proteina u našem tijelu i čini čak 30 posto ukupne količine. Sastavni je dio mišića, kostiju, kose, kože i noktiju. Također čini 90 posto vezivnog tkiva, 90 posto organske koštane mase i 70 posto naše kože.

Postoji oko 40 različitih vrsti kolagena u tijelu, a kolagen tip 1 je najzastupljeniji te važan dio naše kože, kostiju i mišića.

Ovaj brzi test će odmah otkriti koliko kolagena ima vaša koža

Naše tijelo proizvodi kolagen, ali već kad navršimo 20 godina, proizvodnja se usporava, a u 60-tima imamo 50 posto manje kolagena. To je jedan od razloga zašto nam koža više nije mladolikog izgleda, zašto nas bole zglobovi i kosa se tanji.

Tu mogu pomoći suplementi koji također igraju ulogu u održavanju tjelesne težine pa čak i kod gubitka kilograma. Kolagen u prahu će smanjiti apetit i to čak 40 posto više od proteinskog praha. Također će ugasiti želju za slatkom hranom.

Shutterstock

Čuva zdravlje crijeva, kosti, kože…

Kolagen je važan i za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Uz to, peptidi u kolagenu zadržavaju vodu u crijevima i tako privlače molekule kiselina zbog čaga se hrana lakše razgrađuje i kreće kroz probavni sustav. Redovita upotreba smanjuje kiseline, čireve i sprečava ostale probavne probleme.

Kolagen će našu kožu činiti glatkom i ona će izgledati mladoliko. Suplementi koji sadrže kolagen preveniraju nastanak bora, celulita i strija. Dnevno korištenje kolagena će hidratizirati kožu i povećati elastičnost te umanjiti štete koje su nastale radi izlaganja suncu.

Konzumacijom kolagena možemo ojačati kosti i čak spriječiti lomove. Ako se uzima oralnim putom, pomoći će pri izgradnji kostiju i zamijeniti istrošene stanice novima. Tako se može smanjiti bol u zglobovima i poboljšati fleksibilnost. Uz to može ojačati zube, kosu i nokte, te ih učiniti manje lomljivima.

Shutterstock

Koilko kolagena trebamo?

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni 2019. godine u magazinu Nutrients, pokazalo je kako se dodatnih 2.5 -15 g kolagen peptida može uvrstiti u prehranu svaki dan kako bi se održala ravnoteža u organizmu.

Ako primjećujete neke od ovih promjena, moguće je da vaš organizam treba malo pomoći pri proizvodnji kolagena:

  • smanjena elastičnost kože i bore
  • stanjena koža
  • podočnjaci
  • lomljivi nokti i kosa
  • bol u zglobovima i mišićima
  • lomljive kosti
  • sindrom propusnosti crijeva

Tajna vitkosti i zdravlja Japanaca je shokuiku – intuitivno jedenje umjesto dijete

Otkud dolazi kolagen?

Juha s kostima je odličan prirodana način unosa kolagena. Takva juha koja se dugo kuha, a u vodu se doda jabučnog octa je tekućina puna kolagena. Imajte na umu da se kuha na slaboj vatri od 8-12 sati.

Što mse tiče suplemenata, njih je više, a različiti oblici igraju različite uloge. No to ne znači da je jedan bolji od drugog. Važno je da odaberete proizvod koji će utjecati na određeno tkivo, pa ako želite lijepu i zdravu kožu, odaberite kolagen tip 1 i 3. Za zdrave zglobove i probavu, tu je kolagen tip 2.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo