Ljepota

Ljepota

Svi su ludi za suhim četkanjem, i to ne bez razloga!

Suho četkanje odmah nakon jutarnjeg buđenja pomaže poboljšati cirkulaciju

Suho četkanje odmah nakon jutarnjeg buđenja pomaže poboljšati cirkulaciju

Suho četkanje, poznato kao Garshana, ayurvedska je praksa koja, osim što nudi nekoliko zdravstvenih prednosti, poput stimuliranja limfnog sustava te oslobađanja nakupljenih toksina, doprinosi i blistavoj koži.

Tradicionalna kineska praksa koristila je sušena vlakna ploda tikve, a stari Grci i Rimljani koristili su brončani instrument i ulje za uklanjanje prljavštine prije kupanja.

Suho četkanje ima svoje podrijetlo u drevnim kulturama, od Ayurvede do tradicionalne kineske medicine, kaže Sanober Pezad Doctor, integrativna i holistička dermatologinja u Dallasu.

Prednosti suhog četkanja

Iako nema kliničkih ispitivanja koja bi potvrdila prednosti suhog četkanja, stručnjaci se slažu da je to zdrava praksa kada se provodi ispravno.

Glavna prednost suhog četkanja je ljuštenje mrtvih stanica kože. Gornji dio kože prekriven je slojem mrtvih stanica kože koji se zove stratum corneum. Ako ovaj sloj kože postane deblji, koža se čini grubom, kaže dermatologinja Hyemin Pomerantz, iz Massachusettsa.

Glavna prednost suhog četkanja je ljuštenje mrtvih stanica kože
Glavna prednost suhog četkanja je ljuštenje mrtvih stanica kože

Nježno četkanje čini kožu blistavijom.

Suho četkanje, između ostalog, otvara pore, dopuštajući koži da bolje upije hidratantnu kremu, a pomaže i u detoksikaciji tijela.

Suho četkanje pomaže u detoksikaciji tijela stimuliranjem limfnog sustava, objašnjava Renee Kindler, medicinska sestra, savjetnica za funkcionalno zdravlje i izvršna direktorica Aonani Functional Medicine u Garden Cityju, Idaho.

Limfni sustav je fino mrežasta struktura koja uključuje limfne žile, limfne čvorove i određene organe. Limfni sustav koji dobro funkcionira neophodan je za imunološki sustav. Također je povezan s ravnotežom tekućine u tijelu i probavnim sustavom.

Ovako izgleda pravi detoks organizma: Jednostavnim promjenama do boljeg zdravlja

Podržava imunološki sustav

Dobar protok limfe važan je za podršku dobrom zdravlju imunološkog sustava jer je to jedan od načina na koji naše tijelo izbacuje smeće. Uklanjanje ‘smeća’ iz našeg tijela jedan je od načina na koji detoksiramo svoj sustav, podržavajući dobru funkciju imunološkog sustava.

Lagani pritisak suhog četkanja može pomoći u stimulaciji našeg limfnog sustava i podržati ovaj pokret, objašnjava Renee Kindler.

Stimulacija limfnog sustava, korištenjem specifičnih ručnih i mehaničkih tehnika, može smanjiti celulit
Stimulacija limfnog sustava, korištenjem specifičnih ručnih i mehaničkih tehnika, može smanjiti celulit

Istraživanje objavljeno u Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology sugerira da stimulacija limfnog sustava, korištenjem specifičnih ručnih i mehaničkih tehnika, može smanjiti celulit. Iako se studija odnosi na metode limfne drenaže osim suhog četkanja, dr. Doctor napominje da tretman poput suhog četkanja doprinosi rezultatima.

Dodir i odvajanje vremena za brigu o sebi podupiru smirivanje živca vagusa i pomaže nam da se opustimo, kaže Kindler.

Živac vagus je najduži živac u tijelu (od mozga do abdomena) i sadrži senzorna i motorička vlakna koja se granaju u glavne organske sustave. Glavna funkcija živca vagusa je pomoći tijelu da se “odmori i probavi” potičući opuštanje srca.

Jedan od načina na koji suho četkanje stimulira energiju je kroz mehanizam poboljšane brige o sebi. Vrijeme za njegu tijela u opuštajućem okruženju prije kupanja djeluje umirujuće i može vam pomoći aktivirati parasimpatički imunološki sustav, “, kaže Kindler.

Suho četkanje odmah nakon jutarnjeg buđenja pomaže poboljšati cirkulaciju. Osim što doprinosi razbuđivanju, potiče i osjećaj opuštenosti.

Imate kod kuće masažer za lice i ne znate što s njime? Slijedite upute liječnice

Važna je tehnika

Stručnjaci preporučuju suho četkanje prije tuširanja ili kupanja. To pomaže u ispiranju mrtvih stanica kože. Važno je znati redoslijed i smjer suhog četkanja budući da limfa putuje neposredno ispod kože u vrlo specifičnom smjeru, kaže dr. Pomerantz. Započnite suho četkanje od stopala i krenite prema srcu. Koristite kružne pokrete na gležnjevima i koljenima. Radite duge poteze, uvijek prema gore od stopala i nogu u smjeru srca.

Važno je znati redoslijed i smjer suhog četkanja
Važno je znati redoslijed i smjer suhog četkanja

Primijenite nježan pritisak na mjestima gdje je koža tanka, na primjer ispod pazuha, i čvršći pritisak na mjestima gdje je koža deblja, poput tabana. Područje trbuha, donji dio leđa, stražnjicu i kuk četkajte u smjeru kazaljke na satu. Od šaka do ramena radite kratke poteze, a na zapešćima i laktovima male, kružne pokrete. Četkajte vrat i ramena kratkim potezima. Koristite kružne pokrete na području prsa.

Nježno s licem

Ako i lice četkate na suho, budite nježni i koristite posebnu četku s mekšim vlaknima. Lagano četkajte lice, uključujući i uši, malim kružnim pokretima, krećući se od središta prema van. Na ovom području koristite vrlo lagan i nježan pritisak. Nakon suhog četkanja, istuširajte se ili okupajte, a zatim nanesite hidratantnu kremu. Suho četkanje trebalo bi trajati oko pet do sedam minuta, prema dr. Doctoru. Imajte na umu da dugotrajno četkanje može iritirati kožu, stoga prakticirajte samo onoliko dugo koliko je prikladno za vaše tijelo. Kako biste očistili suhu četku, operite je toplom vodom i sapunicom, isperite i pustite da se osuši na suncu.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo