15 stvari koje nikada nije dobro stavljati u perilicu za rublje - izbjegavajte - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

15 stvari koje nikada nije dobro stavljati u perilicu za rublje – izbjegavajte

Shutterstock

Neke stvari mogu oštetiti perilicu, a neke vašu odjeću…

Evo što nikada ne biste trebali stavljati u perilicu

1. Odjeću s dlakama ljubimaca

Ako imate kućne ljubimce i svoju odjeću s njihovim dlakama perete u mašini za rublje, to nemojte raditi jer dlake neće nestati već će biti po cijeloj mašini a i na odjeći. Dakle prvo uklonite dlake a onda stavite rublje prati. Evo što još nikada ne bi smjelo stavljati u perilicu rublja. 

2. Jastuci s memorijskom pjenom 

Radi se o delikatnoj pjeni koja se može oštetiti u pranju. Jastučnicu naravno možete prati s ostalim rubljem, a ako imate mrlju na jastuku možete očistiti tankim dijelom usisivača ali i koristiti mokru krpu s blagim deterdžentom za čišćenje. 

3. Grudnjaci sa žicom

Njih je najbolje oprati ručno i izbjegavati perilicu jer ona može oštetiti oblik grudnjaka a i žica može lako ispasti i uništiti materijal. 

Mirna Medaković Stepinac najbolje se opušta uz jedan pomalo zaboravljen, ali koristan hobi

4. Otvorene zatvarače

Ako takve hlače stavite u perilicu možete računati da će se zatvarač pokvariti ali da može oštetiti i druge delikatne odjevne predmete ali i perilicu rublja. 

5. Kupaće kostime 

Možda na njemu piše da se može prati u perilici ali bi ipak pametno bilo prati ručno jer se materijal može rastegnuti tijekom centrifuge te promijeniti oblik nakon nekoliko pranja. 

6. Zapaljive mrlje 

Iako koristimo perilicu kako bismo se riješili mrlja, ako imate one od ulja, benzina ili alkohola nemojte robu stavljati u mašinu bez da ste ih prethodno namočili i isprali. 

7. Čipka i osjetljivi materijali 

Ako imate perlice, ukrasne trake ili odjeću osjetljivog materijala nemojte ju prati u perilici jer se lako mogu oštetiti. Najbolje je takvu odjeću prati na ruke ili odnijeti na kemijsko čišćenje. 

8. Teški predmeti

Ako stavite jedan jastuk ili jednu tešku deku u perilicu, može doći do problema prilikom centrifuge jer će se mašina mučiti da postigne potrebnu brzinu, a može se oštetiti i mašina jer će prebacivati samo jedan predmet u bubnju dok pokušava odraditi svoj posao. 

Što očekivati i kako uspjeti s 20, 30, 40 ili 50 godina? Vodič kroz životne dekade

9. Veste 

Ovo je najčešća greška – staviti osjetljivu vestu u perilicu. Uvijek provjerite što stoji na etiketi i kako se pere jer u suprotnom ona se može smanjiti za par brojeva. 

10. Kravate

Ne peru se često, ali ako ih morate prati dobro pazite što na njima piše jer se često radi o svilenim predmetima koji se u vodi mogu oštetiti. 

11. Odijela

Spadaju i istu kategoriju kao i kravate i ne bi ih nikada trebali stavljati u perilicu već odnijeti stručnjaku da ih očisti. 

12. Torbe 

Možda vas privuče ideja da stavite prljavu torbu u perilicu ali to nemojte nikada napraviti jer su one najčešće napravljene od materijala koji su osjetljivi i ne bi se trebali prati u perilici. 

13. Nepoznati predmeti 

Uvijek dobro pregledajte imate li što u džepovima prije pranja, a kovanice, olovke ili ključevi ne samo da će stvarati buku već mogu oštetiti i perlicu. 

14. Previše deterdženta 

Ako pogriješite ništa nećete oštetiti ali će se pjena teško isprati jer će je biti previše pa će vjerojatno i vaša odjeća nakon pranja biti puna praška za rublje. 

15. Svi predmeti na kojima stoji da su za suho pranje

Ovo je jasno kao dan – nikada u vodu nemojte stavljati predmete na kojima stoji da se ne peru jer ćete ih sigurno uništiti. 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo