Psiha

Psiha

4 stvari koje vlasnik ljubimca mora znati o higijeni

Shutterstock

Nitko ne očekuje od ljubimca da bude čist kao čovjek, ali održavanje higijene je apsolutno važna stavka kako bi očuvali zdravlje ljubimca i obitelji.

To uključuje puno faktora, od čišćenja posude sa pijeskom, pranja šaša do kupanja…

Želite da vaši dlakavi ljubimci budu čisti i zdravi? Pratite ovu rutinu i ne dozvolite virusima i bakterijama da napadnu ljubimca – ili vas.

1. Kupanje

Cilj neka bude kupanje psa svaka tri mjeseca, a ako vaš ima puno dlake i voli se valjati po barama, i češće. Ako se dlaka ne čisti ona nakuplja vlagu što je idealno okruženje za razvoj bakterija. Postoje antiseptičke maramice koje mogu poslužiti nakon šetnje.

3 razloga zašto ultimativna sreća dolazi od kućnih ljubimaca

2. Pripremite šape

Zaštitite ljubimca od potencijalnih iritacija tako što ćete mu čistiti šape nakon šetnje sa maramicama koje su tome namijenjene. Za vrijeme zime i snijega obave​z​no mu operite ili obrišite šapice od soli. Također, psi koji su skloni alergijama moraju uvijek imati očišćene šape.

3. Pazite na posudu sa pijeskom

Ne samo da može biti neugodna mirisa, posuda za mačke može biti i op​a​sna po zdravlje jer, ako se redovno ne listi može biti puna bakterija opasni za ljudsko i životinjsko zdravlje. Čistite svaki dan.

4. Alergeni

Proteini koje životinje šire, a nalaze se na dlaki, mogu izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih ljudi. Preporuka stručnjaka je držati ih van spavaće sobe.

10 razloga zašto vas svrbi koža

A. A:
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo