Psiha

Psiha

Boja odjeće koju nosite može utjecati i na vaše raspoloženje! Koju odabrati?

Shutterstock

Možda vam to nije palo na pamet ali novi trend za 2022. godinu je nešto što se zove „dopamine dressing“ – nošenje odjeće koja nam donosi sreću i poboljšava raspoloženje.

Znamo kako boje koje nas okružuju mogu utjecati na naše raspoloženje, a sada saznajemo kako to možemo postići i pomoću tkanina i dezena, teksture i stila. Prema onome što je izjavila za portal verywellmind.com, psihologinja Karen Pine smatra kako odjeća koju nosimo može uvelike utjecati i na naše misli i procjenu situacije. Znanstvenici su potvrdili kako odjeća može imati utjecaj na naše raspoloženje pa se čini da je samo važno nositi ono u čemu se osjećamo dobro!

Boje i raspoloženje

Psihologinja Ellen Albertson ističe kako prema Reikiu, kojim se bavi, svaka boja ima drugu energetsku vibraciju koja je povezana sa energijom u tijelu. Na primjer, crvena boja će stvoriti osjećaj sigurnosti, dok je narančasta povezana s emocijom i kreativnošću.

Zelena smiruje pa se, noseći nju, možete osjećati opušteno i manje anksiozno. Plava boja smiruje i može otjerati stres. Crvena stimulira, a žuta budi energiju“, dodaje. Iako ovo može biti istina, valja razmisliti i o kulturnom kontekstu jer što crvena predstavlja vama, ne mora nekome na drugom kraju svijeta. Isto tako će osoba često povezivati neku boju sa određenim sječanjima i događajima.

Anksiozni ste i nervozni zbog svega što se događa? Ovih 10 tehnika pomoći će vam da se smirite

“Ne radi se toliko o boji koliko o tome što osoba s nekom bojom povezuje“, navodi psihologinja Elizabeth Lombardo. Zaključiti možemo da ono što je vama lijepo i čini vas sretnim, ne mora isto značiti za drugu osobu. No kako bi se odijevali tako da vam odjeća utječe na raspoloženje, potrebno je ipak malo više truda. „Ako se želite odijevati tako da utječete na svoje raspoloženje, trebali biste postati svjesniji vašeg raspoloženja i stila odijevanja. Zapisivanje u dnevnik onoga što ste nosili vam može pomoći kako biste otkrili koja odjeća utječe na vaše dobro raspoloženje, a koja mu možda samo odmaže“, dodaje.

Kako se obući za virtualni svijet

Istina je da nikada nismo imali manje razloga za razmišljanje o onome što ćemo obući od kad traje pandemija, ne samo da nemamo toliko prilika pokazati se, već je sav stres koji nas okružuje učinio da sve svodimo na jednostavne radnje pa tako i biramo ono što ćemo obući – često bez planiranja. Isto tako, kada smo pod stresom, često ćemo nositi jednu te istu odjeću jer ionako malo ljudi može vidjeti što nosimo.

Isto tako znamo da je važno kako sebe doživljavamo, ali sastanci putem Zooma i sve promjene koje smo doživjeli utječu i na to kako sebe vidimo. Oblačenje za raspoloženje se odnosi upravo na to kako sebe doživljavamo, pa čak i ako se obučemo kako volimo kada imamo online sastanak može utjecati na to kako ćemo se osjećati i vidjeti sebe. Odabir odjeće koja vama odgovara, bez obzora na to što drugi o njoj misle, može puno dobroga donijeti psihičkom zdravlju.

Možda postoji poveznica dobrog raspoloženja i odjeće koju nosimo i kako sebe vidimo na virtualnom sastanku. Ako nam se sviđa što vidimo i možemo stvoriti pozitivnu emociju, možda ćemo o sebi imati i bolje mišljenje i manje ćemo se uspoređivati s drugima, dodaje Pfeuffer.

Istovremeno za mnoge ljude izgled odjeće koju nose ne znači sreću već ono kako se u nečem osjećaju. Kako se kamera tijekom Zoom poziva bazira isključivo na vašem gornjem dijelu tijela, važno je da se vi osjećate dobro u onome što nosite, a to može biti i vaša trenirka.

Cynthia Nixon: Ponosna sam što imamo seriju koja pokazuje život žena s 50 i plus godina

Izađite iz komfor zone

Vjerojatno nije koincidencija da je ovaj trend u oblačenju trenutno popularan nakon što smo zadnje dvije godine razmišljali većinom o tome kako zadržati zdrav razum, ali polako svi shvaćamo da je vrijeme da opet iz zone komora izađemo „u svijet“.

“Izađite iz okvira, obucite ono u čemu se dobro osjećate jer tako možete poboljšati raspoloženje, smanjiti razinu stresa i vidjeti svijet novim očima“, dodaje Pfeuffer.

Istraživanja jednako tako pokazuju kako isprobavanje novih stvari može biti jako dobro za mentalno zdravlje, ali ako planirate malo riskirati kada je moda u pitanju, možda bi bilo dobro razmisliti o tome kako doći do više razine samopouzdanja. Možda je jednina prednost pandemije za vas što možete u miru i između svoja 4 zida isprobavati razne stilove. „Sastanci putem Zooma mogu ponuditi priliku da isprobate razne boje odjeće, posebne stilove i teksture materijala kako biste shvatili što vas to čini posebno sretnim i uvijek poboljšava raspoloženje“, zaključila je Pfeuffer.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo