Koliko vam se puta dogodilo da ste odlučili nešto skuhati ili ispeći i nedostajao vam je neki sastojak? Pogledajte način na koji određene sastojke možete zamijeniti onim što već imate u kuhinji, a da se razlika i ne primijeti.
Kako vam se idući put ne bi dogodilo da sa spremanjem slasnih jela morate stati na pola samo zato što vam nedostaje jedan sastojak, jednostavno budite kreativni i onim što imate u kuhinji taj jedan zamijenite. Osim toga, pogledajte kako ćete naći zamjenu za određene namirnice koje se ne uklapaju u, recimo, vegansku prehranu.
Zamjena kuhinjskih sastojaka
Pogledajte jednostavne trikove u kuhinji koji će vas spasiti. Što učiniti ako nemate:
- prašak za pecivo – 1 žličica praška za pecivo može se zamijeniti kombinacijom pola žličice sode bikarbone i pola žličice vinskoga praška za pecivo
- soda bikarbona – 1 žličica sode bikarbone može se zamijeniti istom količinom praška za pecivo
- krušne mrvice – možete ih zamijeniti mljevenim zobenim pahuljicama
- maslac – zamijenite ga kokosovim uljem
- oštro brašno – zamijenite ga kombinacijom kukuruznoga brašna u kombinaciji s glatkim brašnom tako da ćete u 50 g glatkoga brašna dodati 2 žlice kukuruznoga
- kukuruzno brašno – 1 žlicu kukuruznoga brašna zamijenite 1 i pol žlicom bilo kojega drugoga
Zdrave vrste brašna i kako ih koristiti?
- jaja – jaja u kolačima, palačinkama ili vaflima možete zamijeniti tako što ćete 2 žlice sjemenki lana staviti u hladnu vodu i pustiti da se namaču oko 10 minuta. Smjesa koju dobijete mijenja jedno jaje, a možete je koristiti u spomenutim jelima
- med – odlična zamjena za med može biti agava ili javorov sirup
- sok limuna – ako vam za neko jelo treba kiselosti, a nemate limuna, jednostavno iskoristite ocat
- kiselo vrhnje – odlična zamjena krije se u jogurtu
Mini vodič – koje sladilo odabrati?
Foto: Shutterstock
J. R.