Dr. Oz ima ideju kako održati formu i kada ne možete vježbati! Vrijedi probati - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Dr. Oz ima ideju kako održati formu i kada ne možete vježbati! Vrijedi probati

GettyImages

Uz ovih pet savjeta ostat ćete zdravi i onda kada niste u mogućnosti baviti se tjelovježbom.

Bilo da su nedostatak vremena ili ozbiljnija ozljeda uzrok izbjegavanja teretane, preskakanje tjelovježbe može imati snažne učinke na tijelo. Tako nakon dva tjedna dolazi do smanjenja mišićne snage dok krvni tlak naprimjer raste, tvrdi Mark Peterson sa Sveučilišta Michigan. 

Ipak, gubitak mišićne mase i izdržljivosti ne bi vas trebali plašiti ako pratite ovih par koraka koji će poboljšati vaše fizičko, ali i mentalno zdravlje, navodi doctoroz.com. 

1. Prilagodba tjelovježbe

Prilagodba uobičajene tjelovježbe sjedećom vježbom s utezima koju ćete kombinirati s udarcima ispruženih nogu kao i s vježbom kojom ćete desnim laktom doticati lijevo koljeno i obrnuto, potaknut će cirkulaciju krvi kroz tijelo. Isto ćete postići i ako popularnu vježbu jumping jacks odradite na stolici, a sve su to vježbe koje mogu raditi i oni koji su povrijedili koljeno

Ozljeda gležnja ili stopala neće vas zaustaviti da radite sklekove sa šakama postavljenima u oblik dijamanta ili da pak povlačite pojas s otporom. Uz to, tim vježbama ojačat ćete gornji dio tijela

Vježbe na stolici koje pokreću cijelo tijelo

2. Prehrana

U nedostatku fizičke aktivnosti važno je održati zdravu prehranu kako ne bi nakupili višak kilograma. Važno je uključiti hranu bogatu proteinima, vitaminom C i cinkom. To su nutrijenti koji će pospješiti imunološki sustav i zarastanje rana, tvrdi Akademija nutricionizma i dijetetike. Također, šećer zamijenite zdravim alternativama kakve su acai bobice ili grčki jogurt s medom i cimetom.

3. Postavljanje ciljeva

Planiranju tjelovježbe prethodi postavljanje ciljeva koji mogu biti ili fizički i/ili psihički. Cilj ćete postići ukoliko si svakodnevno postavljate male ciljeve koje ćete sljedećom tjelovježbom povećati. Ukoliko ste već postigli svoj krajnji cilj, uvijek možete svom planu tjelovježbe dodati nove vježbe ili pak uvesti meditaciju i jogu kako bi umanjili stres i anksioznost. 

4. Pauza od društvenih mreža

Anksioznost zbog izbjegavanja tjelovježbe povećat će se ukoliko svakodnevno gledate fotografije fitness blogera koji rade upravo ono što vi ne možete ili ne stižete.

Ako vam treba još razloga za pauzu od društvenih mreža, studija iz 2012. godine potvrdila je kako su studenti koji provode više vremena na Facebooku pokazali niže razine samopouzdanja od onih koji su manje vremena na društvenim mrežama. Temeljem toga, manje izlaganje društvenim mrežama moglo bi dobro utjecati na vaše mentalno zdravlje

5. Hodajte

Nedostatak fizičke aktivnosti umanjit ćete ukoliko umjesto javnog prijevoza do posla ili natrag radije odaberete šetnju. Uvijek je možete nadopuniti iskoracima, a ako je udaljenost ipak prevelika, šetnja po kvartu bit će dostojna zamjena. 

Vježbajte i na poslu!

M. V. 

Foto: GettyImages

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo